Η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν να κηρύξει τη μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, προκάλεσε ανησυχία στην αγορά για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία στην προμήθεια πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate καταγράφει άνοδο 2,95% στα 86,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent σημειώνει κέρδη 2,85% στα 93,2 δολάρια το βαρέλι.

Η κίνηση του Πούτιν ενδέχεται να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ υπενθυμίζεται πως στις 5 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει στα κράτη-μέλη να προμηθεύονται με ρωσικό αργό.

Παράλληλα με το διάταγμα Πούτιν, τις ανησυχίες των επενδυτών φαίνεται να εντείνει και η είδηση πως ο OPEC – του οποίου μέλος είναι και η Ρωσία- δεν πετυχαίνει τους ημερήσιους στόχους παραγωγής βαρελιών πετρελαίου, για την ακρίβεια κατά 3,58 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχεί στο 3,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Τέλος, στο αρνητικό κλίμα ρόλο διαδραμάτισε και η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού, Aramco πως η διεθνής επιπρόσθετη παραγωγική δυνατότητα θα εξαντληθεί με γοργούς ρυθμός όταν καταφέρει να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.