Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές, την Παρασκευή, σε μία νευρική εβδομάδα, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από μία σειρά παραγόντων όπως:

Τη ραγδαία συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα σε Ευρωζώνη και δη Γερμανία αλλά και Βρετανία

το μπαράζ των επιτοκιακών αυξήσεων από μία σειρά τράπεζες τ
τις μεταρρυθμίσεις των 161 δισ. στερλίνων που ανακοίνωσε η Βρετανία.
Την ίδια στιγμή, το ευρώ κατρακύλησε σε χαμηλό 20ετίας έναντι του ισχυρού δολαρίου την Παρασκευή, ενώ τη χειρότερη επίδοσή σε 37 χρόνια απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα σημείωσε και η στερλίνα.

Ειδικότερα, η στερλίνα υποχώρησε 1,95% έναντι του δολαρίου, ενώ στον ίδιο δρόμο και το ευρώ που υποχώρησε 0,9% στα 0,9755 δολάρια, αφού νωρίτερα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2002 στα 0,9726 δολάρια

Υπό αυτό το πρίσμα, την Παρασκευή ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε τις 400 μονάδες 2,34% στις 390,40 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 2,30% στις 3.348 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 1,97% στις 12.284 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,28% στις 5.783 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε 1,97% στις 7.044 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 3,36% στις 21.066 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έχασες 2,46% στις 7.642 μονάδες.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών με βουτιά άνω του 5% ενώ ευρώ, στερλίνα υποχώρησαν σε χαμηλό 20ετίας και 37ετίας έναντι του ισχυρού δολαρίου.

Mάκρο
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη καθώς ο πληθωρισμός που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ διαβρώνει τη ζήτηση και αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή. Εκτός εκείνων των μηνών όπου είχαν επιβληθεί lockdown, ο PMI της S&P Global έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Η συρρίκνωση επιταχύνθηκε στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται και τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και η έκθεση του S&P Global δείχνει ότι οι εταιρείες μειώνουν τις προοπτικές τους και περιορίζουν τις προσλήψεις. Οι πρώτες μετρήσεις του PMI δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - ένας ρυθμός που είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο απότομος τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Εντωμεταξύ, η συρρίκνωση στις βρετανικές επιχειρήσεις εντάθηκε και αυτόν τον μήνα καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη και υποχώρηση της ζήτησης, διογκώνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του PMI της S&P Global. Ο δείκτης έπεσε στο 48,4 από 49,6 τον Αύγουστο. Αυτή είναι και η χαμηλότερη ένδειξη από το lockdown τον περασμένο Ιανουάριο. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους προέβλεπε 49,0. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση στη δραστηριότητα. Ο PMI είναι πιθανό να εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την υγεία της οικονομίας της Βρετανίας, αφού η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1974.

Εντείνεται η επιβράδυνση και στη γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI της S&P Global Σεπτεμβρίου, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι εταιρείες είδαν πτώση στις νέες δραστηριότητες. Ο δείκτης έπεσε στο 45,9 τον Σεπτέμβριο από την μέτρηση του Αυγούστου στο 46,9. Μια δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές είχε δείξει μια ένδειξη 46,0.

Eπιχειρηματικά νέα
Στα νέα των επιχειρήσεων, εκτός Γερμανίας και ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να μεταφέρει την παραγωγή της η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen AG, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός όμιλος σε ανακοίνωση του ανέφερε πως εξετάζει τη μεσοπρόθεσμη μεταφορά της παραγωγής ως εναλλακτική λύση, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις στο φυσικό αέριο και πέραν του χειμώνα του ‘23. Ο όμιλος διατηρεί μεγάλες παραγωγικές μονάδες στη Γερμανία, την Τσεχία και την Σλοβακία, κράτη με ιδιαίτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.