Σε υψηλό άνω των 20 ετών κινείται το αμερικανικό δολάριο στην αγορά συναλλαγμάτος για την Τετάρτη, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης, στρέφοντας τους επενδυτές προς τοποθετήσεις στο νόμισμα των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο δείκτης δολαρίου -που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι 6 μεγάλων νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, καναδικό δολάριο, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο)- έφτασε να ενισχύεται 0,5% στις 114,78 μονάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002.

Την άνοδο του δολαρίου ευνόησε η ενίσχυση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά από το 2010, όπως μετέδωσε το Reuters.

Όπως ανέφερε η ING σε σχετική έκθεση της, η «αντίσταση στην ενίσχυση του δολαρίου είναι μάταιη».

Ευρώ και στερλίνα
Η άνοδος του δολαρίου επιφέρει απώλειες για το ευρώ και τη στερλίνα, με το ευρώ να υποχωρεί 0,41% ( η ισοτιμία στο 1 ευρώ ανά 0,9553 σεντ του δολαρίου) και τη στερλίνα να χάνει 0,48% (η ισοτιμία στο 1.0680 δολάρια ανά στερλίνα).

Οι νέες απώλειες του ευρώ έρχονται καθώς προκύπτουν νέα σημάδια για περαιτέρω ένταση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, στο φόντο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχεδίων που επεξεργάζεται η Κομισιόν για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η στερλίνα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις μετά από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει για τη βρετανική οικονομία το σχέδιο περικοπής φόρων από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας.