Δεν στάθηκε αρκετή η πρόσκαιρη «ανακούφιση« που πρόσφερε η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για να δώσει μία νέα ώθηση στις ευρωαγορές, με το Stoxx να υποχωρεί κατά 1,8% και με τα κυριότερα χρηματιστήρια να κλείνουν σε «βαθύ κόκκινο».

Η στερλίνα βούτηξε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ενώ υποχώρησε κι άλλο το πρωί της Πέμπτης κατά 1% για να διαπραγματευτεί περίπου στα 1,078 δολάρια.

Οι παγκόσμιες αγορές είδαν άλλη μια νευρική ημέρα χτες, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται χαμηλά καθώς οι επενδυτές φοβούνται το γενικευμένο κλίμα αστάθειας, με τον πληθωρισμό να μένει στα ύψη και τις προοπτικές ανάπτυξης να συρρικνώνονται μπροστά στον κίνδυνο ύφεσης.

Η κατρακύλα της στερλίνας ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις εξαγγελίες του νέου Βρετανού ΥΠΟΙΚ, πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός «μίνι προϋπολογισμού», δηλαδή σε ένα πακέτο φοροαπαλλαγών ύψους 161 δισ. στερλινών, κάτι για το οποίο οι αγορές προεξοφλούν πως θα διογκώσει το βρετανικό κρατικό χρέος.

Προειδοποιητικά μηνύματα για τα σχέδια του Λονδίνου απέστειλαν τόσο η Moody's όσο και το ΔΝΤ. Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε ως πιστοληπτικά αρνητικό για τη Βρετανία το σχέδιο της Τρας, ενώ το ΔΝΤ υπογράμμισε πως «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική».

Το κλείσιμο των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,81% στις 382,37 μονάδες, ενώ o Εuro Stoxx 50 υποχώρησε 1,67% στις 3.279 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,77% στις 6.881 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,70% στις 11.976 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.676 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,53%.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 2,40% στις 20.352 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε 1,91% στις 7.300 μονάδες.

Μάκρο
Την ίδια στιγμή, «εκτινάχθηκε» και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με την τελευταία προσωρινή εκτίμηση της Destatis.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται να φθάσει το 10%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών και σημειώνοντας αύξηση από το 7,9% του Αυγούστου. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός θα είναι 1,9%, σύμφωνα με την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των αγαθών θα αυξηθούν κατά 17,2% τον μήνα, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 3,6%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 13 Οκτωβρίου, σημείωσε στην ανακοίνωση της η γερμανική συστατική υπηρεσία.

«Δυνατή» πρεμιέρα για τη μετοχή της Porsche
Στο μεταξύ, πρεμιέρα έκαναν σήμερα στο ταμπλό της Φρανκφούρτης οι μετοχές της Porsche, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Volkswagen, με την τιμή να ξεκινά στα 84 ευρώ πάνω δηλαδή από τα 82,5 ευρώ, που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας.

«Φέραμε με επιτυχία την Porsche στο χρηματιστήριο. Είναι μία καλή μέρα για την Porsche και για την Volkswagen», δήλωσε ο CFO και COO του ομίλου Volkwagen, Arno Arntlitz, σύμφωνα με γερμανικά μέσα.

Η μετοχή άρχισε νωρίς σήμερα τη διαπραγμάτευσή της, μετά και από την χθεσινοβραδινή έγκριση του επιπέδου των 82,5 ευρώ της τιμής από το Δ.Σ. της Volkswagen, αποτιμώντας τη θυγατρική της στα 75 δισ. ευρώ, με στόχο την άντληση 9,4 δισ. ευρώ.