Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, τερματίζοντας ένα εξαήμερο ράλι, αλλά οι απώλειές της είναι περιορισμένες και παραμένει μακριά από τα πρόσφατα χαμηλά μετά την στροφή της κυβέρνησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για ορισμένες φορολογικές περικοπές.

Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί 0,88% στα 1,1372 δολάρια αλλά απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 1,0327 δολαρίων στην ισοτιμία που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο της ανακοίνωσης για τον «μίνι προϋπολογισμό» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τότε, και την στροφή της βρετανικής κυβέρνησης, η στερλίνα έχει ανακτήσει κάποιο έδαφος, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά τη Δευτέρα. Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας σήμερα θα μιλήσει στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος και σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να υποστηρίξει πως η αναταραχή που προκλήθηκε «θα αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα».

«Σε σύγκριση με τις άγριες διακυμάνσεις της περασμένης εβδομάδας, δεν είναι μια σημαντική κίνηση», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, ανώτερη αναλυτής επενδύσεων και αγορών στη Hargreaves Lansdown. «Αλλά νομίζω ότι και πριν από την ομιλία της Τρας υπάρχει ακόμα αρκετή αβεβαιότητα και διχασμός μέσα στο συντηρητικό κόμμα σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής» έσπευσε να συμπληρώσει.

Εν μέσω φόβων ύφεσης και ανησυχιών για τη δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, η στερλίνα έχει υποχωρήσει 16,5% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής το 2022. Εν τω μεταξύ, το δολάριο ισχυροποιείται, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η Τράπεζα της Αγγλίας παλεύει επίσης να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με την αγορά να αναμένει μια σημαντική αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.