Οι τιμές του πετρελαίου διατηρoύνται κοντά σε υψηλά τριών εβδομάδων και την Πέμπτη, αφού ο OPEC+ συμφώνησε να «κόψει» από την αγορά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά, στη μεγαλύτερη μείωση από το 2020.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate διαπραγματεύεται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι μετά από άλμα 10% τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Η κίνηση του ΟPEC+ προκάλεσε ενόχληση στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε περισσότερο πετρέλαιο από τους παραγωγούς καθώς μάχεται τον πληθωρισμό που προκαλείται από την ενέργεια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής του Brent σημειώνουν άνοδο 15 σεντς, ή 0,2%, στα 93,52 δολάρια το βαρέλι, αφού ενισχύθηκαν 1,7% την προηγούμενη συνεδρίαση. Η Goldman Sachsβελτίωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου Brent για το τέταρτο τρίμηνο στα 110 δολάρια το βαρέλι μετά το ψαλίδι του OPEC+ ενώ η Morgan Stanley εκτίμησε πως η κίνηση του καρτέλ θα επιταχύνει την πορεία του αργού στα 100 δολάρια.

«Παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση, η μείωση της παραγωγής του ΟPEC+ και το εμπάργκο της ΕΕ στην παραγωγή της Ρωσίας δείχνει πως η αγορά πετρελαίου θα είναι πιο ανελαστική. Με τα αυστηρότερα ισοζύγια, υποπτευόμαστε ότι το Brent θα βρει τον δρόμο του στα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε πριν» γράφουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι ο πραγματικός αντίκτυπος των περικοπών θα είναι πιθανότατα περίπου 1 με 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, με τον Ρώσο αντιπρόεδρο, Αλεξάντερ Νόβακ να προειδοποιεί πως τα ενδεχόμενα πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου της Μόσχας θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα οδηγήσουν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής.