Σημαντικές απώλειες καταγράφει το αμερικανικό δολάριο στην αγορά συναλλάγματος, μετά από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που αυξάνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για περιορισμό της «σκληρής σύσφιξης» από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed).

Ο «δείκτης δολαρίου» που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι 6 μεγάλων νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, καναδικό δολάριο, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο) έφτασε να χάνει 1,97% στις 108,31 μονάδες, όταν πριν από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενισχύονται στα επίπεδα των 110,76 μονάδων.

Οι απώλειες έρχονται καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα οδηγήσουν την Fed σε ηπιότερες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας τους προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας άνοδο 16% από την αρχή του 2022 έως και σήμερα.

Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ενίσχυσε της ανησυχίες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία -λόγω του ενισχυμένου κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά-, ωθώντας τους επενδυτές σε τοποθετήσεις στο δολάριο που θεωρείται ως το πιο ασφαλές συνάλλαγμα παγκοσμίως.