Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων τους, υπό τον φόβο της οικονομικής ύφεσης.

Ο κύριος παράγοντας για το αρνητικό κλίμα στα ταμπλό ήταν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Νοέμβριο, που κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ανθεκτικότητα των νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία προβληματίζει τις αγορές για το εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα μπορούσε να διατηρήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της σε υψηλά επίπεδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διατηρώντας παράλληλα τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω του ανεβασμένου κόστους δανεισμού.

Στα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξήρε την ανάγκη ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ, τονίζοντας πως τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπονται προς το κοινό, είναι πως η ακρίβεια θα μειωθεί. «Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να "εδραιώνει" τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν κοντά στον στόχο» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, είπε πως «υπάρχει υψηλή πιθανότητα για ύφεση στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση εν θα είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν προ μερικών εβδομάδων».

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,14% στις 443,29 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,17% στις 3.977 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,01% στις 7.557 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,27% στις 14.529 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,17% στις 6.742 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο απώλεσε 0,30% στις 24.612 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,30% στις 8.383 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας οι αγορές σε Λονδίνο και Παρίσι έγραψαν μικρή άνοδο ενώ οι αγορές σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη «είδαν» μικρές απώλειες.

Μάκρο

Τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 2,9% στην Ευρωζώνη και κατά 2,5% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύθηκαν κατά 30,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 31,2% στην ΕΕ.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Αναλυτικότερα, το εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο ανήλθε στα 6,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση από τα 3,7 δισ. δολάρια του Σεπτεμβρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 5,2 δισ. δολάρια.