Μετά από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο για το 2022, οι κίνδυνοι για περαιτέρω πτώση παραμένουν μεγάλοι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Σε σχετικό report του επενδυτικού οίκου, αναφέρεται πως παρά το ότι οι επενδυτές είναι σε μεγάλο ποσοστό απαισιόδοξοι για την πορεία τις προοπτικές της οικονομίας, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ προμήθεια κινδύνου για τις μετοχές είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτό σημαίνει πως ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα των 3.500 με 3.600 μονάδων που αναμένει η αγορά σε περίπτωση μιας ήπιας ύφεσης.

Ο Μάικλ Ουίλσον, επικεφαλής επενδυτής στην Morgan Stanley, υποστηρίζει πως ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει στα επίπεδα των 3.000 μονάδων από τις 3.895 μονάδες που βρίσκεται σήμερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ούιλσον δεν είναι ο μόνος που κάνει λόγο για υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές. Η Goldman Sachs εκτιμά οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων, ενδεχόμενες αλλαγές στην εταιρική φορολογία των ΗΠΑ και η πιθανότητα μια ύφεση θα επισκιάσουν τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει το εκ νέου άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.

Παράλληλα, οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν μείωση κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις το 2023, παρά το ότι «βλέπουν» ένα ράλι ανόδου στις μετοχές μέχρι τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ' τρίμηνο του έτους.