Άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο «μαύρος χρυσός» επωφελείται τόσο από τις προσδοκίες για την κατανάλωση το επόμενο έτος όσο και από την βελτίωση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρώπη και Κίνα.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Φεβρουαρίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκαν κατά 0,49 δολάρια/βαρέλι ή 0,7% και διαμορφώθηκαν στα 75,12 δολάρια/βαρέλι.

«Η αισιοδοξία αυξάνεται όχι μόνο για την Κίνα, αλλά και για την Ευρωζώνη, κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση των τιμών του αργού», ανέφερε ο Έντουαρντ Μόγια, επικεφαλής αναλυτής της OANDA, ενώ την ίδια στιγμή η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙA) «βλέπει» ρεκόρ παγκόσμιας κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών το 2024.

Συγκεκριμένα, στη μηνιαία της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, η ΕΙΑ προβλέπει πως η παγκόσμια κατανάλωση υγρών καυσίμων θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κατά μέσο όρο, φέτος -για πρώτη φορά από το 2019- και έπειτα θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε περισσότερα από 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024.