Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου στις ΗΠΑ την Τρίτη, κλείνοντας πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης, ιδιαίτερα από την Κίνα, η οποία πρόσφατα δημοσίευσε ορισμένα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία.

Το πετρέλαιο έλαβε ώθηση από «καλύτερο από το αναμενόμενο κινεζικό ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις» που κυκλοφόρησαν τη νύχτα, δήλωσε ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth Management. «Με την Κίνα να αρχίζει να ανοίγει ξανά, αυτά τα νέα ενισχύουν την αιτία για αύξηση της ζήτησης ενέργειας».

Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 3% το 2022, λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού 8,1% του προηγούμενου έτους, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τρίτη. Αυτός ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 μετά το 2020, όταν η ανάπτυξη μειώθηκε στο 2,4% στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι περιορισμοί της Κίνας για τον COVID έχουν θεωρηθεί ως βάρος στη ζήτηση αργού, αλλά η άρση των περιορισμών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 έχει θολώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ή 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 80,18 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το υψηλότερο κλείσιμο για συμβόλαιο πρώτου μήνα από τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Το brent παράδοσης Μαρτίου σημείωσε αύξηση 1,46 δολάρια ή 1,7%, στα 85,92 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το Brent υποχώρησε 1% για να κλείσει στα 84,46 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.