Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate έπεσε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021, καθώς οι επενδυτές παραμένουν εμβρόντητοι μετά τις τραπεζικές χρεοκοπίες της περασμένης εβδομάδας αλλά και της Credit Suisse.

Αναλυτικότερα, το WTI παράδοσης Απριλίου διαπραγματεύεται στα 70,15 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει έως κα 2,2% στα 69,76 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, χάνει 1,6%, στα 76,24 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο πραγματοποιούσε ράλι επί τη βάσει των στοιχείων ενδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα τους πρώτους δύο μήνες του 2023, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19. Ωστόσο, η αναθεώρηση του outlook των αμερικανικών τραπεζών από την Moody's ενίσχυσε τις φοβίες για το ότι μπορεί να δημιουργηθεί κρίση στο χρηματοπιστωτικό των ΗΠΑ, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία κατά συνέπεια της ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».

Εξάλλου, ο OPEC+ ανακοίνωσε την Τρίτη πως τα μέλη του αντλούν 28,92 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως ή 300.000 βαρέλια περισσότερα από εκείνα που εκτιμά ότι θα χρειαστεί η παγκόσμια αγορά το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του οργανισμού.

Απειλεί η Σαουδική Αραβία

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η πατρίδα του δεν θα πουλήει πετρέλαιο σε καμία χώρα που επιχειρεί να επιβάλει πλαφόν στις προμήθειές της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αστάθεια της αγοράς και η Σαουδική Αραβία θα μείωνε την παραγωγή πετρελαίου της. Πρόσθεσε ότι ο OPEC+ είχε καταφέρει να φέρει σημαντική σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου, ειδικά σε σύγκριση με όλες τις άλλες αγορές εμπορευμάτων.

«Το νομοσχέδιο NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels) δεν αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης της πλεονάζουσας ικανότητας και τις συνέπειες της μη διατήρησης πλεονάζουσας ικανότητας στη σταθερότητα της αγοράς», συμπλήρωσε. H προτεινόμενη νομοθεσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αγωγές κατά των μελών του ΟΠΕΚ+ βάσει της αμερικανικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο πρίγκιπας: «Το NOPEC θα υπονομεύσει επίσης τις επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα πετρελαίου και θα προκαλέσει σημαντική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σε σχέση με τη μελλοντική ζήτηση. Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές, καθώς και στη βιομηχανία πετρελαίου».