Εν μέσω έντονης μεταβλητότητας ολοκλήρωσαν την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των αναταραχών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και καθώς αναμένουν τις αποφάσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική τους πολιτική.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να επηρεάζονται από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία, με την προσοχή στο πως τα παραπάνω γεγονότα επηρεάζουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η προσοχή βρίσκεται στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Με ενδιαφέρον αναμένονται από τις αγορές τα όσα θα πει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με τη σταθερότητα των αμερικανικών τραπεζών μετά από το «κανόνι» της SVB.

Στα της Ευρώπης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ για να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2%, τονίζοντας πως η ΕΚΤ επιδιώκει την επαναφορά της σταθερότητας των τιμών. Οι δηλώσεις της Γαλλίδας αξιωματούχου έρχονται καθώς η ΕΚΤ εμφανίζεται «δικαιωμένη» για τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη αναμένονται οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τη νομισματική της πολιτική, με την άνοδο του πληθωρισμού στη Βρετανία να «δείχνει» προς νέα αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της BoE.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% στις 447,22 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,31% στις 4.194 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,42% στις 7.568 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,15% στις 15.217 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ανέβηκε 0,26% στις 7.131 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να πέφτει 0,11% στις 26.524 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί 0,43% στις 9.010 μονάδες.

Μάκρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας για τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών του καταναλωτή σημείωσε άνοδο 10,4% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης για 9,9% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv και υψηλότερα από το ποσοστό 10,1% του Ιανουαρίου. Σε μηνιαία βάση, ο CPI αυξήθηκε κατά 1,1%, άνω των εκτιμήσεων για αύξηση 0,6%.

Η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση φέτος, εκτιμούν οι «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, προειδοποιώντας εντούτοις ότι η κατάσταση παραμένει «τεταμένη» και ο πληθωρισμός συνεχίζει να ασκεί πιέσεις.

Συγκεκριμένα, στην εαρινή τους έκθεση, οι σύμβουλοι του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς σημειώνουν ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 0,2% το 2023 και 1,3% το 2024.