Τα συμβόλαια του πετρελαίου κινούνται προς το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών για το β' τρίμηνο του 2023, καθώς η μεγάλη διάθεση στις αγορές επηρεάζει αρνητικά τον «μαύρο χρυσό».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα συμβόλαια του brent στο Λονδίνο κινούνται λίγο πριν από τις 14:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, οδεύοντας προς το 4ο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο τριμήνου.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνται προς απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που έχει να γίνει από το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η ενεργειακή αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων, από την αναιμική ανάκαμψη της Κίνας έως τη διάθεση αποθεμάτων από το Ιράν και τη Ρωσία, που έχουν αυξήσει τη διάθεση, μειώνοντας παράλληλα τη ζήτηση.

Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο είναι μικτές. Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι η αγορά θα περιοριστεί, εν μέρει λόγω του τέλους της εποχικής συντήρησης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ και ορισμένοι συνάδελφοί του έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που θα επιβαρύνει την κατανάλωση ενέργειας.

«Φοβόμαστε ότι η απάθεια της αγοράς και η έλλειψη ανάπτυξης κινδύνου θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν η παγκόσμια φυσική αγορά δεν σφίξει. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια χαμένη χρονιά για την αγορά πετρελαίου, καθώς ο κίνδυνος παραμένει στο περιθώριο» ανέφερε αναλυτές της RBC Capital Markets σε δήλωση τους.