Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο 1982 τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, ασκώντας πίεση στην οικονομική ανάκαμψη και αυξάνοντας τα διακυβεύματα για την Federal Reserve. Ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 6,8%, ενώ για τον Οκτώβριο ήταν στο 6,2%.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% για τον μήνα και 4,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που ήταν η πιο έντονη αύξηση από τα μέσα του 1991.

Οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν από γνωστούς... ενόχους. Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί 33,3% από τον Νοέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 3,5% τον Νοέμβριο. Μόνο η βενζίνη αυξήθηκε κατά 58,1%.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί κατά 6,1% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, που συμβάλλουν σημαντικά στην έκρηξη του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 31,4%, μετά από αύξηση 2,5% τον περασμένο μήνα.

Το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του ΔΤΚ, αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο από το 2007, καθώς επιταχύνθηκε η στεγαστική κρίση.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έκθεση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρηματιστηριακού δείκτη στη Wall Street να ενισχύονται, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέβηκαν επίσης. Ορισμένοι οικονομολόγοι θεώρησαν ότι η έκθεση της Παρασκευής θα μπορούσε να υποδεικνύει ακόμη πιο έντονο πληθωρισμό άνω του 7% για τον τίτλο.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλήξει σκληρά τους εργαζόμενους. Αν και οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 4,8% το περασμένο έτος, οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές που αντιστοιχούν στον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 0,4% τον Νοέμβριο και μειώθηκαν κατά 1,9% για το 12μηνο, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Ενώ μεγάλο μέρος του πληθωρισμού της εποχής της πανδημίας προήλθε από την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα όπως οχήματα και άλλα αγαθά μακράς διάρκειας, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν επίσης σε άνοδο. Εξαιρουμένης της ενέργειας, το κόστος υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,4% τον Νοέμβριο και αυξήθηκε κατά 3,4% για τους 12 μήνες, ο ταχύτερος ετήσιος ρυθμός τον Απρίλιο του 2007.

Η Federal Reserve παρακολουθεί στενά τα στοιχεία πριν από τη διήμερη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσουν να επιβραδύνουν τη βοήθεια που παρέχουν σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα διπλασιάσει τη μείωση των αγορών περιουσιακών της στοιχείων στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, πιθανότατα από τον Ιανουάριο. Αυτό θα επέτρεπε στη Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από την επόμενη άνοιξη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πλήρωσε πολιτικό τίμημα για τις αυξανόμενες τιμές: Μια πρόσφατη έρευνα του CNBC έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του παρέμεινε μόλις στο 41%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο 56% των ερωτηθέντων που αποδοκιμάζουν το οικονομικό του ιστορικό, σε σύγκριση με μόλις 37% που εγκρίνει .

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC