Σε υψηλό περίπου δύο ετών έναντι του δολαρίου και του ευρώ «εκτινάσσεται» το ρούβλι καθώς η ΕΕ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Το ρούβλι το πρωί της Τετάρτης ισχυροποιείται 0,7% έναντι του δολαρίου στα 70,49, αφού άγγιξε ακόμα και τα 68,6250, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Ταυτόχρονα σημειώνει άνοδο 1,2% στα 73,84 έναντι του ευρώ, αγγίζοντας νωρίτερα τα 72,00, το ισχυρότερο σημείο του από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι κινήσεις στις ρωσικές αγορές επηρεάζονται από το γεγονός ότι το ρούβλι υποστηρίζεται από capital controls, ενώ περιορισμοί και απαγορεύσεις ισχύουν και για την αγορά των μετοχών.

Σύμφωνα με το Reuters, παράγοντες της αγοράς διερωτώνται εάν η τρέχουσα ισοτιμία είναι διατηρήσιμη υπό το φως των περιορισμών, αφού το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Μαρτίου.

Η πληρωμή ομολόγων σε δολάρια την τελευταία στιγμή την Παρασκευή, μια προφανής στροφή για την αποφυγή χρεοκοπίας αφού προηγουμένως είχε υποσχεθεί να πληρώσει μόνο σε ρούβλια, βοήθησε στην ανακούφιση από την πίεση στα περιουσιακά της στοιχεία.