Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας σε μια προσπάθεια να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Ο διοικητής της Reserve Bank of India Shaktikanta Das είπε την Παρασκευή ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο επαναγοράς κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5,40%.

Τέσσερις από τους έξι οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από την The Wall Street Journal, είχαν προβλέψει την αύξηση του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ οι άλλοι δύο ανέμεναν αύξηση 35 μονάδων βάσης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ινδίας σημείωσε άνοδο 7,01% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 7,04% τον Μάιο και έναντι του στόχου της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2-6%.

Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει προκαλέσει διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, ωθώντας τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους. Η ινδική κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,9% τον Ιούνιο, ενώ είχε προηγηθεί αύξηση κατά 40 μονάδες βάσης στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης τον Μάιο.