Η πορεία των εξαγωγών της Κίνας επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, προσφέροντας μια ενθαρρυντική ώθηση στην οικονομία καθώς αγωνίζεται να ανακάμψει από την απότομη πτώση που προκλήθηκε από τον Covid, αν και οι εισαγωγές παρέμειναν υποτονικές.

Σύμφωνα με το CNBC οι εξαγωγές αυξήθηκαν 18,0% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, νούμερο που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης για φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνείων που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Κυριακή. Τον Ιούνιο οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 17,9% και ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 15,0%.

Η εξέλιξη αποτελεί έκπληξη, καθώς οι αναλυτές περίμεναν ότι οι εξαγωγές θα εξασθενούσαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων πτώσης της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Μια παγκόσμια έρευνα με αντικείμενο τα εργοστάσια που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η ζήτηση αποδυναμώθηκε τον Ιούλιο, με τις παραγγελίες και τους δείκτες παραγωγής να πέφτουν στα πιο αδύναμα επίπεδά τους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020.

Τα επίσημα στοιχεία για τη μεταποίηση της Κίνας, έδειξαν ότι η δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, εγείροντας φόβους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από τα εκτεταμένα lockdown την άνοιξη θα είναι πιο αργή και πιο ανώμαλη από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα μεταφορών και εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τα lockdown συνέχιζαν να χαλαρώνουν, ακριβώς στην ώρα που οι μεταφορείς προετοιμάζονται για την κορύφωση της ζήτησης αγορών στο τέλος του έτους.

Η διεκπεραίωση εμπορευματοκιβωτίων εξωτερικού εμπορίου σε οκτώ μεγάλα κινεζικά λιμάνια αυξήθηκε κατά 14,5% τον Ιούλιο- αριθμός σε άνοδο δε σχέση με την αύξηση 8,4% τον Ιούνιο- σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εγχώρια ένωση λιμένων.

Παράλληλα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Σαγκάης που έχει πληγεί από τον Covid, έφτασε σε υψηλό επίπεδο τον Ιούλιο.