Ως «απολύτως απαραίτητο» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει την αύξηση των επιτοκίων της, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γκάμπριελ Μακλούφ.

«Ήταν απαραίτητη μια στροφή για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι αυτά τα ζητήματα θα επιδεινωθούν μόνο εάν καθυστερήσουμε τη δράση», υπογράμμισε ο κ. Μακλούφ σε ομιλία που έδωσε στο Δουβλίνο σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η αύξηση των επιτοκίων είναι απολύτως απαραίτητη καθώς ο επίμονος πληθωρισμός βλάπτει τη μακροοικονομική σταθερότητα και το μακροπρόθεσμο βιοτικό επίπεδο της κοινότητας», έσπευσε να προσθέσει.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η μείωση του δημόσιου χρέους, υποστηριζόμενη από μια βιώσιμη βάση χρηματοδότησης για τις δημόσιες δαπάνες, θα πρέπει να παραμείνει βασική προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια.

«Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, οι αγορές είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την εστίαση στα θεμελιώδη, όπως τα επίπεδα χρέους, όταν τιμολογούν τα κρατικά ομόλογα. Η πιστοληπτική αξιολόγηση θα συνεχίσει να έχει σημασία» κατέληξε.

Σημειώνεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων -αυτή τη φορά κατά 75 μονάδες βάσης- αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις στο μέλλον, καθώς εκτιμάται πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.