Σε χαμηλό δύο μηνών υποχωρούν την Δευτέρα τα futures του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς τα κράτη της ηπείρου εντείνουν τον αγώνα τους για να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση πριν την έναρξη της περιόδου θέρμανσης λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι τιμές του TTF υποχώρησαν ακόμα και έως 8,3 % τη Δευτέρα, φτάνοντας σε χαμηλό από τις 25 Ιουλίου, επεκτείνοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας.

Το απόγευμα της Δευτέρας (19:04 ώρα Ελλάδος), τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου στην ευρωπαϊκή αγορά υποχωρούν κατά 6,28% και διαμορφώνονται στα 175,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Γερμανία, η Βρετανία και άλλοι σχεδιάζουν να ξοδέψουν πολλά δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές, να σώσουν τις τοπικές εταιρείες ενέργειας και να περιορίσουν τις τιμές για να μετριάσουν το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι συζητήσεις για τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης συνεχίζονται και πρέπει να υπογραφούν από τα κράτη μέλη. Το σχέδιο περιλαμβάνει άντληση 140 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, καθώς και υποχρεωτικούς περιορισμούς της ζήτησης ενέργειας και αύξηση της ρευστότητας.

Η απόφαση της Γερμανίας την Παρασκευή να πάρει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft στην ευρωπαϊκή χώρα, θεωρείται απλώς το πρώτο βήμα σε μια γενική αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη που θα μπορούσε να πιέσει το Βερολίνο να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του τομέα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την εθνικοποίηση των μεγαλύτερων εισαγωγέων αερίου στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των Uniper και VNG, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Από την άλλη, η βρετανική κυβέρνηση αναπτύσσει ένα σχέδιο που μπορεί να μειώσει στο μισό τα ποσοστά ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις, ως μέρος ενός πακέτου στήριξης 40 δισ. λιρών που πρόκειται να οριστικοποιηθεί από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Η Γαλλία σχεδιάζει να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά κατά 15% από το επόμενο έτος, μια κίνηση που θα κοστίσει στην κυβέρνηση καθαρά 16 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων θα δοκιμαστεί και οι επενδυτές «θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στα επίπεδα αποθήκευσης. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι συμπληρωμένα κατά περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, με 90% στη Γερμανία, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Παρά τη αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι περισσότερο από επτά φορές πάνω από τον μέσο όρο αυτής της εποχής, επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό και «ρίχνοντας» τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου.

Έτσι, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Άμστερνταμ διαπραγματεύεται στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 5,7 %, στις 11:45 ώρα Ελλάδος.