Την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ολλανδία κατά 10% ανακοίνωσε ο βασιλιάς της χώρας, Βίλχεμ Αλεξάντερ, κατά την ετήσια ομιλία του από το παλάτι στην οποία παρουσιάζεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.

Η αύξηση αποτελεί μέρος ενός πακέτου 18 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, που δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές που διαμροφώνει ο καλπάζων πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, μετέδωσαν οι Financial Times.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση στον κατώτατο μισθό που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ολλανδία ανέρχεται στα 1.756 μηνιαίως.

Ωστόσο, τα εισοδήματα των πολιτών συμπιέζονται από τον πληθωρισμό, που έφτασε στο 12% για τον Αύγουστο, πιο πάνω από το μέσο όρο του 9,1% στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ολλανδίας αυξάνει τους εταιρικούς φόρους, με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών αερίου και πετρελαίου να αναμένεται να αποδώσει έσοδα 2,8 δισ. ευρώ για το 2023 και το 2024 συνδυαστικά.