Μόλις μία εβδομάδα απομένει στους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξοδέψουν τα τελευταία χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, αξίας περί τις 11 δισ. στερλίνες, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας καταργεί τη χρήση του χαρτιού και τα αντικαθιστά με πολυμερές συνθετικό υλικό.

Έτσι από τις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από τις επιχειρήσεις της Γηραιάς Αλβιώνας τα χαρτονομίσματα των 50 λιρών, συνολικής αξίας 6 δισ. στερλίνων, και τα χαρτονομίσματα των 20 στερλίνων, αξίας 5 δισ. στερλίνων. Πρόκειται για συνολικά 360 εκατ. χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η Τράπεζα της Αγγλίας οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα κεντρικά γραφεία της BoE στο Λονδίνο για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματά τους με τα νέα συνθετικά, ενώ υπάρχει και η επιλογή της αποστολής των χαρτονομισμάτων μέσω Ταχυδρομείου ή σε ορισμένα ταχυδρομικά γραφεία. Ορισμένες ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν την ίδια επιλογή, απλά με το να καταθέτουν τα χαρτονομίσματα στους λογαριασμούς τους.

Με το τέλος των χαρτονομισμάτων των 20 και 50 στερλίνων ολοκληρώνεται η διαδικασία της απόσυρσης του χαρτιού και η κλείνει η μετάβαση σε χρήματα φτιαγμένα στην ουσία από πλαστικό. Όσα πολυμερή χρήματα έχουν εκδοθεί και φέρουν το πρόσωπο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Β' θα συνεχίσουν να ισχύουν.