Άλλο ένα σημάδι επιβεβαίωσης πως οι δυσοίωνες προβλέψεις πως η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση συνιστούν τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη, που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών στο 48,1 τον Σεπτέμβριο από το 48,9 του Αυγούστου, κάτω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,2. Οτιδήποτε κάτω από 50 δείχνει συρρίκνωση.

«Οι ελπίδες ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση διαψεύδονται περαιτέρω από την απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σηματοδοτεί ο PMI», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

«Όχι μόνο η έρευνα δείχνει μια επιδείνωση της οικονομικής συρρίκνωσης, αλλά η εικόνα του πληθωρισμού έχει επίσης επιδεινωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο σκληρής προσγείωσης καθώς προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού».

Αντιστρέφοντας την πτωτική τάση, τόσο οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών όσο και εκροών αυξήθηκαν απότομα. Ο δείκτης τιμών εισροών PMI εκτινάχθηκε στο 77,1 από 72,3.

Οι αυξανόμενες τιμές, ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος, παράλληλα με τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές κράτησαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς και ο PMI για τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών της περιοχής υποχώρησε στο 48,8 τον περασμένο μήνα από 49,8, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021.

«Ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός, που συνδέεται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταστρέφει τη ζήτηση την ίδια στιγμή που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη πέφτει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κρίση χρέους της περιοχής το 2012, εξαιρουμένων των πανδημικών lockdowns», είπε ο Williamson.