Σημαντικό πρόβλημα στην Κίνα βλέπει το ΔΝΤ λόγω της στεγαστικής αγοράς. Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται να καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Εκκληση για στήριξη στις αναδυόεμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

O πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησαν ότι υπάρχει αυξανόμενο ρίσκο παγκόσμιας ύφεσης.

«Υπάρχει ρίσκο και πραγματικός κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης την ερχόμενη χρονιά» τόνισε ο Μάλπας σε διάλογο με την κα. Γκεοργκίεβα στην εναρξη των ετήσιων συναντήσεων των δύο οργανισμών.

Όπως μεταδίδει ο Reuters, o κ. Μάλπας αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την υποτίμηση των νομισμάτων σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η κα. Γκεοργκίεβα δήλωσε από την πλευρά της ότι το ΔΝΤ εντοπίζει ένα «σημαντικό πρόβλημα» στην Κίνα λόγω της στεγαστικής αγοράς, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου η μεταβλητότητα οδηγεί την ανάπτυξη χαμηλότερα.

H ίδια υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια να αφεθεί ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας αυτή τη χρονιά και την επόμενη, και ότι το «χαμένο» ΑΕΠ ώς το 2026 θα είναι 4 τρισ. δολάρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κα. Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να είναι στοχευμένη για να μην ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.