Με... καλό μάτι βλέπουν οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σχέδια της Κομισιόν για την εγκαινίαση ενός νέου δείκτη για την τιμή του φυσικού αερίου με στόχο την μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με προσχέδιο ενός εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Οι «27» θα συναντηθούν στις 20-21 Οκτωβρίου, ενώ ήδη από τις 18 του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που αυξάνει τον πληθωρισμό και πλήττει τις οικονομίες σε ολόκληρο το μπλοκ, όπως έκανε γνωστό από χτες άλλωστε, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης συνάντησης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνούσαν να «αναπτύξουν ένα νέο δείκτη τιμής που θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου».

Τη σχετική μελέτη για έναν νέο δείκτη τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ είχε παρουσιάσει στη Σύνοδο Ενέργειας η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στις 30 Σεπτεμβρίου, εξηγώνρας πως το TTF δείχνει συνεχώς πολύ μεγάλη μεταβλητότητα η οποία δεν συνδέεται με τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και με κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ιστορικά, το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) που είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης συναλλαγών στην Ολλανδία, έχει χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες λένε ότι χρειάζεται ένας νέος δείκτης, καθώς το TTF καθοδηγείται από τις προσφορές και δεν αντιπροσωπεύει πλέον την αγορά που λαμβάνει περισσότερο LNG.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε μια «προσωρινή παρέμβαση στην αγορά» - διατύπωση που θα μπορούσε να αναφέρεται στο πλαφόν της τιμής φυσικού αερίου, μία πρόταση που στηρίζουν διακαώς οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν και σε άλλα μέτρα, σύμφωνα με το έγγραφο, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ωστόσο αυτά δεν είναι από τώρα σίγουρα και είναι πιθανό να αλλάξουν μέχρι τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Στο προσχέδιο πάντως γίνονται αναφορές για ευρύτερες και συντονισμένες διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκών χωρών με προμηθευτές φυσικού αερίου (εκτός Ρωσίας) για να υπάρξουν μειωμένες τιμές. Αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να γίνει από χώρες με «μεγάλο συλλογικό και πολιτικό βάρος και γνώση της αγοράς» ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χαμηλότερες τιμές.

Συμφωνία επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου - Το προτεινόμενο πακέτο της Κομισιόν
Μιλώντας μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα χτες, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, είπε ότι τα σχέδια σκοπεύουν να αποφύγουν ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη «ανταγωνίζονται το ένα το άλλο στην αγορά» και αυξάνουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ίδια, το πακέτο της επόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνει επίσης νομοθετική πρόταση για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση της κατανομής των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ σε περίπτωση ελλείψεων σε τμήματα του μπλοκ.

Η Σίμσον συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα συνεπαγόταν επίσης περισσότερα μέτρα μείωσης της ζήτησης. Η «μία επιλογή» θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτικούς τους στόχους μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου του μπλοκ, με την επίτροπο να προτείνει, μάλιστα, περαιτέρω μέτρα «για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο εξοικονόμησης είναι επαρκές». Καθώς πολλές χώρες πιέζουν για ένα συνολικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Σίμσον τόνισε ότι η επιθυμία της Επιτροπής παραμένει να επιτύχει μειώσεις τιμών μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι τα νέα σχέδια θα περιλαμβάνουν ένα περίγραμμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός περιορισμού των τιμών». «Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών που υποστηρίζουν αυτό το μέτρο», δήλωσε η Σίμσον.

Σε δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο στην Πράγα, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Γιόζεφ Σικέλα, ανέφερε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της EE κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία, ώστε να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι. «Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν», είπε ο Σικέλα μετά τη συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.