Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε τα επιτόκια στο 7,5% την Παρασκευή, τερματίζοντας έναν πολύμηνο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και προειδοποίησε για μακροπρόθεσμες πληθωριστικές επιπτώσεις από τη μερική επιστράτευση στη χώρα.

 

Αμέσως μετά την αποστολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 20% από 9,5%, προκειμένου να μετριάσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Έκτοτε έχει μειώσει τα επιτόκια έξι φορές και παρέλειψε να δώσει μελλοντικές οδηγίες στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο σχετικά με την ανάγκη για μελλοντικές μειώσεις. Η διατήρηση των επιτοκίων ήταν σύμφωνη με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

"Οι πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι υψηλές και έχουν αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες", ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

"Η Τράπεζα της Ρωσίας εκτιμά ότι η μερική επιστράτευση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την καταναλωτική ζήτηση και τον πληθωρισμό στον ορίζοντα των επόμενων μηνών. Ωστόσο, οι επακόλουθες επιδράσεις της θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές τάσεις, καθώς προσθέτει περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς", ανέφερε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε "μερική επιστράτευση" εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών τον περασμένο μήνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός, τον οποίο η κεντρική τράπεζα στοχεύει στο 4%, ανήλθε στο 12,9% στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 12-13% από 11-13%.

"Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας, δεδομένης της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5-7% το 2023 για να επιστρέψει στο 4% το 2024".

Η κεντρική τράπεζα βελτίωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ φέτος σε συρρίκνωση 3-3,5% από αναμενόμενη μείωση 4-6% προηγουμένως. Στα τέλη Απριλίου, ανέμενε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8-10%.

Η τράπεζα προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση το 2023 πριν το ΑΕΠ επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024-25.