Στο 3,75% με 4% ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει στην τέταρτη διαδοχική αύξηση ύψους 75 μονάδων βάσης, αλλά έστειλε και σήμα ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα είναι μικρότερες καθώς θα λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο της «σωρευτικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

 

Τον Μάρτιο τα επιτόκια βρίσκονταν στο επίπεδο του 0% με 0,25%. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια και στις έξι τελευταίες συνεδρίασεις.

«Η συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια θα είναι κατάλληλες» τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Για τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων, η FOMC θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις» επισημαίνεται.

Όπως αναφέρει το Reuters, η φρασεολογία στο ανακοινωθέν αντανακλά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την πολιτική της Fed, τον αντίκτυπό της στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να θέσουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα οι συνεχόμενες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά τη σημερινή αύξηση τα επιτόκια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Πρόκειται για τον ταχύτερο γύρο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές του 1980.

Στο ανακοινωθέν, επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν σε επιφυλακή για τα ρίσκα που θέτει ο πληθωρισμός. Σημειώνεται, επίσης, ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή.
Πάουελ: Πολύ νωρίς να μιλάμε για πάυση

To «τελικό επίπεδο» των επιτοκίων της Fed θα είναι υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως, τόνισε o πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed, ο Πάουελ υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός, αλλά υπογράμμισε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της Fed τόνισε επίσης ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάει κανείς για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να κάνει το λάθος να μην προχωρήσει σε αρκετή σύσφιξη ή να χαλαρώσει πολύ γρήγορα τη νομισματική πολιτική. Αν δεν συσφίξουμε αρκετά, ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί, προειδοποίησε. Σε περίπτωση που η Fed συσφίξει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, έχει τα εργαλεία να απαντήσει, πρόσθεσε.

«Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να κατεβαίνει σημαντικά και μια καλή ένδειξη για αυτό θα ήταν να δούμε μια σειρά πτωτικών μηνιαίων μετρήσεων. Αλλά ποτέ δεν το θεώρησα αυτό ως ένα κατάλληλο κριτήριο για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων» σημείωσε.

Ανέφερε πάντως ότι θα ήταν κατάλληλο για τη Fed να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη συνεδρίαση. «Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση» πρόσθεσε.