Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη «πολύ δρόμο» να διανύσει μέχρι να κορυφωθούν τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκλιμακωθεί σύμφωνα με τον Κλαας Κνοτ.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», ανέφερε ο Ολλανδός Κεντρικός Τραπεζίτης όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πού θα μπορούσαν να κορυφωθεί το ύψος των επιτοκίων.

«Εφόσον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηνιαίες ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό, όσο οι μετρήσεις αυξάνονται ανησυχώ περισσότερο για το αν κάνουμε πολύ λίγα, παρά για το αντίθετο», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διεμήνυσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περιορισμό της ανάπτυξης ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο φρενήρης πληθωρισμός.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια – και η απόσυρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης (της πολιτικής) ενδεχομένως να μην είναι αρκετή. Αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διαμόρφωση της πολιτική μας στάσης, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιηθεί με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο» σημείωσε. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι μια φάση υψηλού πληθωρισμού δεν τροφοδοτεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, επιτρέποντας του να ενσωματωθεί στην οικονομία», έσπευσε να συμπληρώσει. «Έχουμε ήδη αναλάβει αποφασιστική δράση, αυξάνοντας τα επιτόκια μας κατά 200 μονάδες βάσης και περιμένουμε να τα αυξήσουμε περαιτέρω στα επίπεδα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία της σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη την Παρασκευή.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της ευρωζώνης στις χώρες του ευρώ για τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 10,6% έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η αρχική εκτίμηση της Eurostat για τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 10,7%.