Η Μόσχα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της εάν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγήσουν σε χαμηλότερη απόδοση των ρωσικών διυλιστηρίων, όπως διεμήνυσε Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στο Tass.

«Εάν υπάρξουν προβλήματα με την πώληση πετρελαιοειδών, η διύλιση πετρελαίου μπορεί σε κάποιο βαθμό να αντικατασταθεί από επιπλέον όγκους εξαγωγών πετρελαίου», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ενεργειακός τομέας της χώρας του να μην επηρεαστεί καθόλου από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Η Ρωσία θα παράξει τουλάχιστον 490 με 500 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον κ. Νόβακ που ισοδυναμεί με περίπου 9,84 εκατομμύρια έως 10,04 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Φέτος η Ρωσία μέχρι στιγμής παρήγαγε 535 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, όπως επεσήμανε ο Νόβακ την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Ποια εμπορεύματα δεν μπορούν να εισαχθούν από τη Ρωσία στην ΕΕ;

Ο κατάλογος των προϊόντων που καλύπτονται από τις κυρώσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

αργό πετρέλαιο (από τον Δεκέμβριο του 2022) και προϊόντα διύλισης πετρελαίου (από τον Φεβρουάριο του 2023), με περιορισμένες εξαιρέσεις

άνθρακα και άλλα στερεά ορυκτά καύσιμα

χάλυβα, προϊόντα χάλυβα και σίδηρο

χρυσό, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων

τσιμέντο, ξύλο, χαρτί και πλαστικές ύλες

ιχθυοπροϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. χαβιάρι, βότκα)

τσιγάρα και καλλυντικά

Τι σημαίνει στην πράξη η απαγόρευση του πετρελαίου;

Τον Ιούνιο του 2022, το Συμβούλιο θέσπισε έκτη δέσμη κυρώσεων με την οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η αγορά, η εισαγωγή ή η μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και από τις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγού στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία, λόγω τις γεωγραφικής τους θέσης, υπάρχει ειδική εξάρτηση από τον εφοδιασμό από τη Ρωσία και δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Επιπλέον, προβλέπονται προσωρινές παρεκκλίσεις ειδικά για τη Βουλγαρία και την Κροατία όσον αφορά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, δια θαλάσσης, μεταφερόμενου αργού πετρελαίου και πετρελαίου εσωτερικής καύσης υπό κενό, αντιστοίχως.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου που παραδίδεται στην ΕΕ μεταφέρεται δια θαλάσσης, αυτοί οι περιορισμοί θα καλύψουν σχεδόν το 90 % των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη έως το τέλος του 2022. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τα εμπορικά κέρδη της Ρωσίας.

Πώς λειτουργεί το ανώτατο όριων τιμών του πετρελαίου;

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να καθορίσουν ανώτατο όριο τιμών για το αργό πετρέλαιο και τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά που κατάγονται ή που εξάγονται από τη Ρωσία σε 60 $ το βαρέλι.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου καθορίστηκε σε στενή συνεργασία με τον Συνασπισμό για τον Καθορισμό Ανώτατων Τιμών και ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου 2022.

Το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο θα περιορίσει τις απότομες αυξήσεις των τιμών λόγω των έκτακτων συνθηκών της αγοράς και θα μειώσει δραστικά τα έσοδα που έχει αποκομίσει η Ρωσία από το πετρέλαιο μετά την έναρξη του παράνομου επιθετικού πολέμου της κατά της Ουκρανίας. Θα συμβάλει επίσης στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, μετριάζοντας παράλληλα τις δυσμενείς επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό τρίτων χωρών.

Τον Οκτώβριο του 2022 το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση τόσο των θαλάσσιων μεταφορών ρωσικού αργού πετρελαίου (από τις 5 Δεκεμβρίου 2022) και προϊόντων πετρελαίου (από τις 5 Φεβρουαρίου 2023) προς τρίτες χώρες, όσο και της σχετικής παροχής τεχνικής βοήθειας, υπηρεσιών διαμεσολάβησης ή χρηματοδότησης ή χρηματοδοτικής βοήθειας. Η απόφαση προβλέπει επίσης εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή όταν το αργό πετρέλαιο ή τα προϊόντα πετρελαίου αγοράζονται σε τιμή ίση ή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο τιμής του πετρελαίου.