Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023 για να συμβάλλει στον έλεγχο του ανησυχητικά υψηλού πληθωρισμού που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το τελευταίο πακέτο, που ανακοινώθηκε την Τρίτη στη Μαδρίτη από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, περιλαμβάνει εξάμηνη παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο (μέχρι το πρώτο μισό του 2023), νέα άμεση βοήθεια με εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ για περίπου 4,2 εκατομμύρια οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και μειώσεις φόρων για βασικά τρόφιμα.

Από το περασμένο φθινόπωρο, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε μέτρα ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στα τρόφιμα, με την ακρίβεια εκεί να κινείται γύρω στο 15%, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πως ο φόρος επί των βασικών προϊόντων όπως το ψωμί, το τυρί, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά θα μειωθεί στο μηδέν από 4% ενώ για λάδι και ζυμαρικά στο 5% από 10%.

Άλλα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν, τη βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ προς τους αγρότες για την αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους λιπασμάτων, την έκπτωση 30% στα εισητήρια για ορισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς και την εξάμηνη παράταση της αναστολής εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά.