Τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια αναμένεται να κοστίσει στην Τουρκία το μέτρο κατάργησης του ορίου συνταξιοδότησης που εξήγγειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, το μέτρο αναμένεται να κοστίσει 250 δισ. τουρκικών λιρών (13,4 δισ. δολάρια) στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς ο αριθμός των πολιτών που αναμένεται να αξιοποιήσει το μέτρο υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 5 εκατ.

Παράλληλα, η Άγκυρα σκοπεύει να προσφέρει χρήματα στους εργοδότες που θα αποζημιώσουν τους υπαλλήλους τους που σκοπεύουν να κάνουν χρήση του μέτρου. Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας προβλέπει 4,47 τρισ. λιρών για δαπάνες.

Τουρκία: Πριν τις εκλογές, ο Ερντογάν κατήργησε το ηλικιακό όριο για τις συντάξεις - Αφορά 2,25 εκατ. πολίτες

Σημειώνεται πως η κατάργηση του ορίου αναμένεται να βγάλει στη σύνταξη περίπου 2,3 εκατ. Τούρκων, εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να έχουν ασφάλιση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999 και να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προχώρησε σε γενναία αύξηση του κατώτερου μισθού την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για να κερδίσει και πάλι την υποστήριξη των ψηφοφόρων, η οποία έχει διαβρωθεί από τον πληθωρισμό, την πτώση της λίρας και την απότομη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.