Να στερήσει προσωρινά από το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της χώρας, από την δημόσια επιδότηση, μπλοκάροντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

 

Σε 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (28,7 εκατομμύρια δολάρια) ανέρχεται η κρατική επιχορήγηση που επρόκειτο να δοθεί αυτήν την χρονιά στο HDP, το 1/3 εξ αυτών στις 10 Ιανουαρίου, με την απόφαση για την στέρηση της ενίσχυσης από το κόμμα να λαμβάνεται με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην διακοπή της λειτουργίας του κόμματος που κατηγορείται για σχέσεις και συνδέσεις «κατά οργανικό τρόπο» με το PKK όπως επίσης και για «τρομοκρατία».

Οι απειλές της Άγκυρας για «πάγωμα» της λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, η τρίτη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο έρχονται λίγο καιρό πριν από την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γνωρίζετε όλοι την σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εποχικές συνθήκες», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.