Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λε Μερ επεσήμανε πως η χώρα του ετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, με έντονο άρωμα Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από το... «καλάθι του νοικοκυριού».

Το γαλλικό «καλάθι» θα αποτελείται από 20 είδη πρώτης ανάγκης που θα πωλούνται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή με τον υπ. Οικονομικών να υπογραμμίζει πως: «Η γενική ιδέα είναι ότι όλοι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για όλα και το βάρος πρέπει να μοιραστεί. Είπαμε 280 ευρώ η μεγαβατώρα για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος, και οι προμηθευτές ένα άλλο» επεσήμανε μιλώντας στο BMFTV.

Ειδικότερα, το καλάθι της Γαλλίας θα περιλαμβάνε 20 είδη πρώτης ανάγκης -τρόφιμα ή προϊόντα υγιεινής- και στα οποία «οι προμηθευτεές θα αναλάβουν να έχουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε όλοι μαζί να αντισταθμίσουμε το πληθωριστικό σοκ».

Τόνισε παράλληλα πως οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες ενώ ερωτηθείς γιατί προκρίνεται η λύση αυτή σε αντίθεση με την κατάργηση του ΦΠΑ, ο LeMaire επισήμανε πως απώτερος σκοπός είναι να επωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής.

«Ποιος μού εγγυάται πως εάν καταργήσω τον ΦΠΑ η διαφορά δεν θα πάει στις τσέπες των προμηθευτών;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Αυτό που βλέπω είναι ότι έχουμε κάνει περικοπές ΦΠΑ στο παρελθόν και τις περισσότερες φορές οι Γάλλοι δεν έχουν δει ούτε το "χρώμα" του. Δεν έχουν δει τον φθηνότερο συντελεστή, το φθηνότερο προϊόν» πρόσθεσε.