Tεράστιες ποσότητες ρωσικού ντίζελ κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απαγόρευση στην εισαγωγή του καυσίμου να ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου εισήγαγαν περισσότερα από 600.000 βαρέλια ντίζελ ημερησίως από τη Ρωσία τα 23 τελευταία 24ωρα αυτού του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο όγκος αυτός ξεπερνά ελαφρώς τον μέσο όρο των εισαγωγών για ολόκληρο το 2022, αλλά και για το αντίστοιχο διάστημα του 2022, δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων τίθεται σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εν όψει των περιορισμών.

Αρκετά πλοία που μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια με ντίζελ πλέουν προς χώρες της ΕΕ, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει επίσημα και να πιέζει. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού ντίζελ στα 100 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων από την απαγόρευση στις εισαγωγές.