Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να καταπολεμήσει δυναμικά τον πληθωρισμό έως ότου οι άνθρωποι αισθανθούν στην καθημερινότητά τους την σταθερότητα των τιμών, όπως υπογραμμίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης φαίνεται να μειώνεται μπροστά στον κίνδυνο να κάνουμε λιγότερα από ό,τι πρέπει», διεμήνυσε ο Χόλτσμαν μιλώντας σε συνέδριο τη Δευτέρα στη Βουδαπέστη. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της μέχρι να δούμε μια αξιόπιστη σύγκλιση προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό» έσπευσε να συμπληρώσει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Αν δεν ληφθεί αποφασιστική δράση στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, ο κίνδυνος για πιο χρονοβόρες και δαπανηρές προσπάθειες με στόχο τη μείωση των τιμών, είναι παραπάνω από ορατός.

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος συνάδελφός τους, Μπόστιαν Βάσλε, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων «δεν έχουν τελειώσει» ενώ ο Λετονός ομόλογός τους, Μάρτινς Κάζακς, διεμήνυσε ότι μόνο μια «σημαντική έκπληξη» μπορεί να ανακόψει την προγραμματισμένη αύξηση κατά μισή μονάδα του Μαρτίου.

Σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,5% -όπως αναμενόταν από την αγορά- προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ακολουθώντας κατά πόδας τόσο την αμερικανική Fed όσο και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), οι οποίες αύξησαν εκ νέου τα επιτόκιά τους, εντείνοντας την προσπάθεια επαναφοράς του πληθωρισμού σε αποδεκτά πλαίσια.

Πρόκειται για την δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης μετά από αυτήν του Δεκεμβρίου, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 8,5%.

Πλέον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνονται σε 3%, 3,25% και 2,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023, ενώ η ευρωτράπεζα υπογραμμίζει πως στο μέλλον θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όπου τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον.