«Αδιαπραγμάτευτο» χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ τον στόχο επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2%, λίγες ημέρες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων (κατά 50 μονάδες βάσης) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την επικεφαλής της Ευρωτράπεζας να διαβεβαιώνει, εκ νέου, για την ανάληψη δράσης εάν αυτό καταστεί αναγκαίο για τη σταθερότητα των αγορών.

Κάνοντας μνεία, για ακόμα μία φορά, στα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας που τον συνοδεύει, η Λαγκάρντ τόνισε, σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη: ««Αυτό καθιστά αναγκαία μία ισχυρή στρατηγική από εδώ και στο εξής».

«Θα φέρουμε σταθερότητα στις τιμές και ο στόχος της επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα, είναι αδιαπραγμάτευτος» διεμήνυσε.

«Θα το κάνουμε, ακολουθώντας μια ισχυρή στρατηγική που βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία και εμπεριέχει την ετοιμότητά μας να δράσουμε, αλλά αυτό δεν θέτει υπό συζήτηση συμβιβασμούς γύρω από τον βασικό μας στόχο» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο αβέβαιο περιβάλλον που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να προβεί στα απαραίτητα μέτρα, εάν χρειαστεί. «Έχουμε πληθώρα από εργαλεία για να παράσχουμε στήριξη μέσω ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εάν χρειαστεί, και για να συντηρήσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

«Εν μέσω της υψηλής αβεβαιότητας, είναι ακόμα πιο σημαντικό ο δρόμος που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τα επιτόκια να βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα» σημείωσε επίσης.

Στη σκιά των εξελίξεων στο «μέτωπο» των τραπεζών, η ίδια ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα παρακολουθούν τον τραπεζικό τομέα τις επόμενες εβδομάδες και τους ερχόμενους μήνες, προκειμένου να εξετάσουν εάν οι εταιρείες γίνονται πιο διστακτικές για δανεισμό.

«Ενώ οι πιο αυστηροί πιστωτικοί όροι αποτελούν μέρος του μηχανισμού με τον οποίο η πολιτική σύσφιξης τελικά χαλιναγωγεί τις υπερβολικές πιέσεις των τιμών και επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, θα διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι ομαλή καθ' όλη τη διάρκεια» προσέθεσε.