Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, μίλησε τη Δευτέρα για την πρόσφατη κρίση με την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ (Silicon Valley Bank και Signature Bank) και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης (Credit Suisse).

Σε δηλώσεις του ο Πορτογάλος αξιωματούχος είπε πως η ΕΚΤ έχει στη διάθεση τα εργαλεία για «ό,τι δράση χρειαστεί» σχετικά με τη σταθερότητα των τραπεζών». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη νομισματική της πολιτική και τις αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Σεντένο ανέφερε πως τα τραπεζικά προβλήματα θα έχουν αντίκτυπο στις αποφάσεις της ευρωτράπεζας.

Ακόμα, ο Σεντένο είπε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο από τις αυξήσεις των μισθών που μπορεί να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, σημείωσε ότι «οι αυξήσεις των μισθών είναι συμβατές με τη νομισματική πολιτική» της ΕΚΤ.