Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν μετά από τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, καθώς οι κακοκαιρίες και τα έντονα φαινόμενα επιμένουν σε πολλές χώρες.

Η θερμοκρασία σε όλη την Γηραιά Ήπειρο προβλέπεται να σημειώσει νέα πτώση αυτή την εβδομάδα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κάνουν άλμα έως και 4,1% τη Δευτέρα.

Η Ευρώπη κατάφερε με νύχια και με δόντια να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε φοβερές αναταραχές, ενώ η επίσημη έναρξη της άνοιξης είναι μόλις λίγες μέρες μακριά. Παράλληλα, οι χώροι αποθήκευσης έχουν ήδη αρχίσει να ανανεώνονται από την περασμένη εβδομάδα, με την Ιταλία και τη Γερμανία να πρωτοστατούν. Ισχυρές παραμένουν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου με τους Ευρωπαίους να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στην προόοδο του εργοστασίου εξαγωγής LNG του Freeport στο Τέξας.

Το έργο άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, αλλά ακύρωσε τουλάχιστον ένα φορτίο αυτόν τον μήνα μετά από τεχνικό πρόβλημα. «Οι κινητήριες δυνάμεις των τιμών της Δευτέρας είναι το κρύο και οι ανησυχίες για το Freeport», δήλωσε ο Τζέιμς Γουάντελ, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στη σύμβουλο Energy Aspects Ltd.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, ήταν 3,5% υψηλότερα στα 42,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 4,3%.