Eλπίδες για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο, δημιουργεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να εφαρμόσει ευέλικτα κριτήρια στα προγράμματα αυτά.

 

Η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα παρόλο που αυτά δεν διαθέτουν την απαραίτητη επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Ωστόσο φαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΚΤ να έχει καταλήξει επι της αρχής, για την υιοθέτηση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν οι FT η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο να αυξήσει πάνω από το 10% που είναι σήμερα, το όριο για τις αγορές ομολόγων που εκδίδει η Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρω. Υπενθυμίζεται ότι φέτος για τη χρηματοδότηση του ταμείου η Ε.Ε. πρόκειται να εκδώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρω ενώ για την επόμενη χρονιά προγραμματίζονται εκδόσεις περίπου 160 δισ. ευρω. Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ε.Ε. προκειμένου να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρόλο που η ΕΚΤ επιχειρεί να αμβλύνει τις συνέπειες στην αγορά ομολόγων, την «μετά-covid" εποχή, οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σήμερα ανοδικά. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε «μία ανάσα» κάτω από το 1%. Η αγορά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών φαίνεται να προεξοφλεί ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα ανατρέψουν το σχεδιασμό των Κεντρικών Τραπεζών, αναγκάζοντας τες να προχωρήσουν ταχύτερα σε αύξηση των επιτοκίων.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο επίπεδο του 0,97% από 0,90% την Παρασκευή, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,12% από το 0,14% και του 15ετούς αυξήθηκε στο 1,038% από 1%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,97% από 0,90% έναντι -0,15% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,12% από 1,09%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς σήμερα το ευρωπαικό νόμισμα με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1604 δολ. από το τα 1,1597 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1604 δολ.