Aυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,1% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Μετά ταύτα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η αντίδραση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στα νέα δεδομένα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι πρόσκαιρη, ωστόσο έχει υποχρεωθεί αρκετές φορές μέχρι στιγμής να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της προς τα πάνω. Έτσι η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,3% στη διάρκεια του 2022. Υπό την επίδραση των παραπάνω οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχώρησαν και σήμερα με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι αποδόσεις τους.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,92% απο 1,90% χθες, έναντι 0,04% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,88% από 1,87%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1295 δολ. από τα 1,1269 δολ. που άνοιξε η αγορά. Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προκαλεί η όξυνση των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1323 δολ.