Με μικρή άνοδο ολοκλήρωσε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά έκλεισε μια αρνητική εβδομάδα επηρεαζόμενη από τις διεθνείς ανησυχίες για ανάσχεση της ανάκαμψης της οικονομίας ή ακόμα και ενόψει μιας νέας ύφεσης.

Το σημερινό κλείσιμο ήρθε ως αντίδραση στο sell off που προκαλέσαν την Πέμπτη οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με στόχο την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αγορές αναμένουν το εάν η ΕΚΤ θα προνοήσει για την «προστασία» των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενόψει της αύξησης των δικών της επιτοκίων. Σημειώνεται πως μέχρι να φανεί αυτό το σενάριο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών συνεχίζουν και κινούνται σε υψηλά επίπεδα, λόγω των ανησυχιών για την πορεία των δύο οικονομιών από την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η εικόνα στην αγορά
Στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 825,41 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 170 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακή ο ΓΔ έγραψε χαμηλό στις 834,79 μονάδες και χαμηλό στις 814,37 μονάδες, λίγο πιο κάτω από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ σημείωσε απώλειες κοντά στο 4%.

Ο Large Cap ανέβηκε 1,08% στις 1.986 μονάδες, ο Mid Cap 1,55% στις 1.274 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε οριακά 0,10% στις 518,96 μονάδες.

Στην κίνηση των μετοχών, η ΔΕΗ ανέβηκε 3,36%, η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε 1,51% και η Alpha Bank ενισχύθηκε 1,42%.

Αντίθετα, απώλειες 1,49% σημείωσε ο τίτλος της Eurobank.