Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές αγορές, επηρεασμένες από τα ισχυρά δεδομένα των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, που δείχνουν αναπάντεχη δύναμη στην απασχόληση.

Οι προσλήψεις τον Ιούλιο στις ΗΠΑ πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αψηφώντας τα σημάδια ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τον ρυθμό της.

Το «πρόβλημα» με αυτό είναι πως τα «ισχυρά» αποτελέσματα κάνουν τους επενδυτές να ανησυχούν για μια επιθετική αύξηση επιτοκίων από την Federal Reserve, στην επόμενη κίνηση της.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,82% στις 435,48 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε 0,65%, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,63%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,11%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,26%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 είχε οριακό κέρδος 0,08%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, σημαντική άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Ιούνιο, αψηφώντας τις προβλέψεις για συρρίκνωση, παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ενεργειακή κρίση.

Εχθές, η Τράπεζα της Αγγλίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπει ότι θα κορυφωθεί πάνω από το 13% τον Οκτώβριο και η οικονομία θα εισέλθει σε παρατεταμένη ύφεση το τέταρτο τρίμηνο.