Βαριές απώλειες καταγράφει η Wall Street, με τις ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο να ακολουθούν, και τις βίαιες ρευστοποιήσεις να επιστρέφουν, μετά τα νέα δεδομένα που ήρθαν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, διαψεύστηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου προσέφεραν ένα μικρό «διάλειμμα» στους καταναλωτές με την πτώση, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας την Τρίτη. Έτσι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος «μετρά» ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης αλλά και στις επικείμενες αξιολογήσεις από Moody's και DBRS. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενέχει η θέση της DBRS που έχει φέρει την Ελλάδα ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα ενώ με πιο αργούς ρυθμούς γενικότερα κινείται ο οίκος Moody's. Οποιοδήποτε θετικό νέο (πιθανότατα από τη Moody's που έχει μείνει πιο πίσω στα rating actions) πιθανώς να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος για τον ΟΔΔΗΧ για μια έξοδο στις αγορές.

Παράλληλα, με υψηλά περιθώρια ανόδου και σύσταση «overweight» επανέρχεται για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η JP Morgan, επισημαίνοντας πως αποτελούν το προτιμώμενο «play» για τοποθετήσεις στις τράπεζες της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA).

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος αναβαθμίζοντας και την Τράπεζα Πειραιώς σε «overweight», διατηρεί την ίδια σύσταση και για τις τέσσερις τράπεζες με τις τιμές στόχος να ορίζονται ως εξής: Για την Alpha Bank ορίζεται στα 1,40 ευρώ, στη Eurobank στα 1,50 ευρώ, στα 4,50 ευρώ ορίζεται ο «πήχης» για την Εθνική Τράπεζα, ενώ στα 2,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς κάτι που συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου 100% με ορίζοντα τα τέλη του 2023, ενώ ευρύτερα τα περιθώρια ανόδου κυμαίνονται από το 34% - 100%.

Παράλληλα, 11 ελληνικές μετοχές εισέρχονται την Παρασκευή και επίσημα στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap από Mid Cap και είναι: η Alpha Bank, η Eurobank, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo, η Μotor Oil, η Mytilineos, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΠΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή (διαγράφονται από τον Mid Cap). Στον δείκτη Mid Cap από τον Small Cap θα περιληφθούν οι τίτλοι των: Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Sarantis και Viohalco (διαγράφονται από τον Small Cap). Επίσης στον δείκτη Micro Cap εισέρχονται οι τίτλοι της Μοτοδυναμικής, της Intrakat, της Κρι-Κρι και των Πλαστικών Θράκης ενώ αφαιρείται λόγω της χαμηλής της αποτίμησης η Attica Bank.

Ως προς τα τεχνικά σημεία της αγοράς, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 879 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 842 και τις 823 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 856 και τις 888 μονάδες, σύμφωνα με τη Merit.

Η σημερινή συνεδρίαση «έσπασε» στα δύο, με το πρώτο σκέλος να κινείται σε μια ήπια θετική τροχιά αλλά στο δεύτερο να επικρατούν οι πωλητές κατά κράτος. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,07% στις 840,81 μονάδες, με τον τζίρο στα 57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης FTSE 25 σημείωσε πτώση 1,34% στις 2.023,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε κατά 2,49% στις 552,86 μονάδες.

Η Eurobank κατέγραψε πτώση κατά 1,64% στα 0,9098 ευρώ, η Πειραιώς κατάφερε να ενισχυθεί κατά 0,18% στα 1,1020 ευρώ, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 3,06% στα 3,247 ευρώ και η Alpha Bank έκλεισε στο -3,67% και στα 0,9092 ευρώ.

Από την άλλη, άνοδο και αντοχές καταγράφει η Μυτιληναίος με κέρδη 0,95% στα 14,84 ευρώ, ενώ ήπια άνοδο κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ.

Πιέσεις πέρασαν στην Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και στη ΔΕΗ που υποχώρησε κατά 2,59%, ενώ ισχυρές ρευστοποιήσεις πέρασαν σε ΜΟΗ και ΕΛΠΕ μετά τις κινήσεις της Κομισιόν για επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια.