Με τα πρώτα του κέρδη εντός του Νοεμβρίου έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ανακάμπτει από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και να κλείνει στα υψηλά της ημέρας

Η αγορά κινήθηκε κόντρα στο αρνητικό κλίμα στα ταμπλό της Ευρώπης και των ΗΠΑ, εν αναμονή των ανακοινώσεων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed). Οι αναλυτές αναμένουν το εάν από τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed θα φανεί πρόθεση της τράπεζας για να χαλαρώσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, εν μέσω των ανησυχιών για ύφεση στην οικονομία λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Παραμένοντας στις μεγάλες κεντρικές τράπεζας του εξωτερικού, την Πέμπτη η προσοχή των αγορών θα βρίσκεται στις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

Περνώντας στα της εγχώριας αγοράς, επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να ψηλώνουν τις τιμές στόχους για τράπεζες και άλλες εισηγμένες. Ενδεικτικό πως χθες η Goldman Sachs έδωσε υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (σύσταση «buy») και πιο συγκεκριμένα στα 4,20 ευρώ (από 4,10 ευρώ προηγουμένως), με ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 14,4% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επιπλέον, στην απόφαση του Αρείου Πάγου γύρω από την ακύρωση των πλειστηριασμών και της αναγκαστικής εκτέλεσης από funds, που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε servicers, «Ηρακλή», τράπεζες και δημόσιο χρέος, στρέφεται σε ανάλυσή της η Axia Ventures.

Τον περασμένο μήνα, o Άρειος Πάγος αποφάσισε να απαγορεύσει στους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers) να ανακτούν το οφειλόμενο ποσό για λογαριασμό των funds και των τραπεζών που κατέχουν τα εν λόγω μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η τελική πορεία και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της υπόθεσης είναι ασαφές, με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναμένεται ωστόσο να λάβει την τελική απόφαση, με την πορεία όλων αυτών να συνεπάγονται πως οι πλειστηριασμοί των servicers (περίπου 20% - 40% των εισπράξεων) παγώνουν προσωρινά.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών
Τεχνικά, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 870 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 866 και 843 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 888 και 900 μονάδες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έχοντας χάσει τη χθεσινή άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, κατάφερε σήμερα να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, με αντίστροφη κίνηση των μεγάλων αγορών.

Συγκεκριμένα, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 874,04 μονάδες, με τον τζίρο στα 45,71 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 2.1222,18 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης στο +0,78% και στις 605,59 μονάδες.

Στις τράπεζες σε θέση οδηγού μπήκαν σήμερα Alpha Bank (2,11%) και ΕΤΕ (1,43%), ενώ η Πειραιώς ακολούθησε στο 0,89% και στα 1,251 ευρώ. Απώλειες 0,79% για τη Eurobank στα 1,002 ευρώ υπό το profit taking.

Ισχυρότερη κίνηση που έδωσαν και το θετικό πρόσημο στα blue chips και στην μετοχή της Coca Cola (2,01%) και του Μυτιληναίου (1,99%), με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί στο 1,45% φτάνοντας πλέον στα 12,61 ευρώ.

Κέρδη και για Ελλάκτωρ (1,31%), ΔΕΗ (0,95%), ΟΤΕ (0,38%) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,95%) και ElvalHalcor (1,42%).

Συνέχεια στο ράλι την Entersoft και την Autohellas με την EpsilonNet να ακολουθεί στο 1,85%.