Ράλι στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι επενδυτές βρίσκουν πατήματα τόσο γύρω από τους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών όσο και των φημών για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα.

Να σημειωθεί πως το «ράλι» που καταγράφηκε και αποτυπώνεται στις αγορές μετοχών τροφοτήθηκε από την ελπίδα ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος της, κάτι που αποτελεί μια αρκετά βιαστική θεώρηση και σκέψη καθώς τόσο η Fed, όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών, θα σταματήσουν μόνο όταν προκληθεί ένα πιο σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες εξαιτίας των αυξήσεων στα επιτόκια.

Ήδη, τα επιτόκια έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν μια ύφεση, ενώ η συρρίκνωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών ασκεί μια πίεση στις μακροπρόθεσμες λήξεις των κρατικών ομολόγων αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθεί ένα χάος ευρύτερα στις αγορές.

Εξίσου και ο κ. Στουρνάρας μιλώντας για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε την ανάγκη για χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας παράλληλα για αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Το ΧΑ έδειξε παρόλα αυτά έδειξε εκ νέου αντοχές και υψηλότερες ζώνες άμυνας (είχε αναλυθεί διεξοδικά η οπτική και το αναμενόμενο ράλι στο ΧΑ), ενώ η διόρθωση από τις 874 μονάδες διαμόρφωσε άκρως ενδιαφέροντα σημεία εισόδου σε τίτλους και μετοχές στις οποίες οι επενδυτές τοποθετήθηκαν αρκετά επιθετικά σήμερα, έχοντας χάσει το αρχικό τρένο!

Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να αποτελούν μοχλό για τους επενδυτές.

Έτσι, με αύξηση 12% των πωλήσεων έκλεισε ο μήνας του Οκτωβρίου για τη Jumbo. Το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων κατά την 10μηνη περίοδο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2022 ανήλθε στο 11% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην Ελλάδα: Για τον Οκτώβριο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +4% περίπου σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Συνολικά για το δεκάμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +13% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο.Επιπλέον, τo Διοικητικό Συμβούλιο της JUMBO ενέκρινε στις 17.10.2022 την καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή για το 2022. Η καταβολή της έκτακτης χρηματικής διανομής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022.

Επίσης, επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,0109778695 ευρώ (καθαρό) ανά μετοχή στους μετόχους της μέσω ΑΜΚ και ισόποσης μείωσης μετοχικού κεφαλαίου αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Autohellas - Hertz στις 14 Οκτωβρίου. Ως ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 5η Δεκεμβρίου, ενώ ως ημερομηνία έναρξης καταβολής η 9η Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα θετικά τα όσα δήλωσε και η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες. Η JP Morgan αναμένει ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές (με ορατές βελτιώσεις στις λειτουργικές τάσεις για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο για εφέτος) εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της πάνω γραμμής της αναπτυξιακής δυναμικής και του ακόμα ευνοϊκού περιβάλλοντος κινδύνου, εκτιμώντας ότι οι γενικές τάσεις θα είναι εξίσου ισχυρές.

Κατά τη JP Morgan, το πιο ενθαρρυντικό σημείο είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) αυτό το τρίμηνο, η οποία απορρέει εν αντιθέση με την απώλεια του «μπόνους» από τα TLTROs (άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο -1% και επανατοποθέτηση της πλεονάζουσας στο -0,5%), καθώς και της εποχικά χαμηλότερης δραστηριότητας ως προς τους όγκους κατά τη θερινή περίοδο και επωφελείται από τη συνεχιζόμενη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της εμφάνιση μιας πρώτης, αν και ακόμη περιορισμένης, επίδρασης από την αύξηση των επιτοκίων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς και την υψηλότερη τροχιά των επιτοκίων της ΕΚΤ (με το επιτόκιο στο 1,5% επί του παρόντος και στο 2,25% στην πρόβλεψη της JP Morgan έως το πρώτο τρίμηνο του 2023), ο οίκος θεωρεί ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση του guidance της άνω γραμμής για τις ελληνικές τράπεζες.

Για τις μετοχές G.RE.CO. η Eurobank Equities θέτει τις εξής τιμές στόχους:

- Aegean Airlines: σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 6,2 ευρώ.
- Coca Cola: Σύσταση «hold» με τιμή στόχο τα 24,5 ευρώ.
- Fourlis: Σύσταση «buy» με τιμή στόχο 5,2 ευρώ.
- Jumbo: Σύσταση «buy» με τιμή στόχο 17,2 ευρώ.
- ΟΠΑΠ: Σύσταση «buy» με τιμή στόχο 15,2 ευρώ.
- Σαράντης: Σύσταση «hold» με τιμή στόχο τα 7,1 ευρώ.
- Πλαίσιο: (χορηγούμενη ανάλυση): Τιμή στόχος 4,6 - 5,5, ευρώ, χωρίς σύσταση.
- Quest: (χορηγούμενη ανάλυση): Τιμή στόχος 6,2 - 6,5 ευρώ, χωρίς σύσταση.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ανέβασε σημαντικά ταχύτητες με άνοδο 2,01% στις 879,10 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 2,27% και στις 2.140,16 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 3,28% και τις 616,79 μονάδες. Ενθαρρυντικό ότι ο η άνοδος συνοδεύτηκε από ισχυροποίηση του τζίρου στα 74,73 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Alpha Bank στο 4,92% και στα 0,962 ευρώ ενώ ακολούθησε η Πειραιώς με άνοδο 4,51% στα 1,278 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 2,77% και στα 3,741 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για τη Eurobank που ενισχύθηκε κατά 1,98% στα 1,0135 ευρώ.

Από την άλλη, κέρδη στα blue chips με τη Jumbo σε θέση οδηγού στο 6,61% και στα 15 ευρώ, ενώ δυναμικό μπάσιμο κατέγραψε ο ΟΠΑΠ (2,05%), Lamda (3%), Μυτιληναίο (1,13%), Viohalco (2,43%), OTE (2,19%).

Καλήφθηκε πλήρως η προσφορά σε ΔΕΗ που γύρισε δυναμικά ανοδικά με κέρδη 0,97% στα 6,22 ευρώ.

Ανάκαμψη και ανάσα και για την Τιταν που ενισχύθηκε κατά 1,96% στα 11,46 ευρώ.