Την εμφάνιση τους έκαναν στο Χρηματιστήριο οι πωλητές, καθώς η ανάκτηση των 900 μονάδων και οι έξωθεν πιέσεις και ειδικά αυτές που θα προκληθούν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού προκάλεσαν μια αβεβαιότητα για τους επενδυτές. Κάπως έτσι οι επενδυτές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προχώρησαν σε μια μερική κατοχύρωση κερδών με έμφαση στις τράπεζες αλλά και σε κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους.

Επιπλέον, παρά τα χαμόγελα που άρχισαν να σχηματίζονται στα πρόσωπα των long στη βάση της τελευταίας ανοδικής κίνησης, η θεμελίωση μιας πιο δομικής «bull market» και η επακόλουθη έξοδος από τα «bear market rallies» που συνεπάγονται βίαιες διορθώσεις απαιτεί πολύ περισσότερα από ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και φιλοδοξίας, που μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί και ιδιαίτερα επίπονο για τα χαρτοφυλάκια. Ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι ανεπίλυτες και συγκλίνουσες απειλές των ανεξέλεγκτων πληθωριστικών πιέσεων, των κινδύνων μετάβασης προς μια υφεσιακή κατάσταση, της υστέρησης της ταχείας αυστηροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και των γεωπολιτικών συσχετισμών που αλλάζουν συνεχώς. Για τον S&P 500, η πτώση της τεκμαρτής μεταβλητότητας αντικατοπτρίζει επίσης την ασταθή ανάκαμψη που καταγράφηκε κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Σήμερα μάλιστα η Deutsche Bank ανέφερε πως βλέπει τον S&P 500 να ολοκληρώνει το τρέχον έτος στις 4.200 μονάδες και το 2023: στις 4.500 μονάδες κατά το πρώτο τρίμηνο, στις 4.500 μονάδες κατά το δεύτερο τρίμηνο, στις 3.250 μονάδες στο τρίτο τρίμηνο και στις 4.500 μονάδες προς τη λήξη του 2023, με τη βασική γραμμή για τα EPS να φτάνει στα 222 δολάρια για εφέτος για τις εταιρείες του S&P 500 και στα 195 δολάρια το 2023.

Περνώντας στο ΧΑ, τα βλέμματα στρέφονται πρώτο Επενδυτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις, την μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, μιλώντας νωρίτερα ως κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Intracom, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, PeopleCert, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Viohalco βρίσκονται στο Λονδίνο με σκοπό την προβολή τους προς τα ξένα funds και ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Περνώντας στο ταμπλό της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,15% στις 907,06 μονάδες, με τον τζίρο στα 42,77 εκατ. ευρω. Κατά 1,11% διολίσθησε ο FTSE 25 στις 2.208,71 μονάδες, ενώ απώλειες 1,72% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης φτάνοντας στις 649,63 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,59% στα 1,4285 ευρώ, η Eurobank κατά 2,19% στα 1,073 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 1,83% στα 3,75 ευρώ και η Alpha που συμπλήρωσε το κόκκινο καρέ στο -1,73% και στα 1,022 ευρώ.

Βαριές απώλειες για τη ΔΕΗ που μαζί με τις τράπεζες και τον ΟΤΕ τράβηξαν την αγορά προς τα κάτω. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 3,10% και όγκο 581 χιλ. τεμάχια στα 6,57 ευρώ, ενώ στο -2,47% έκλεισε ο ΟΤΕ φτάνοντας στα 15 ευρώ.

Απώλειες επίσης για Μυτιληναίο (-0,84%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,12%), ElvalHalcor (-2,12%) και ΕΥΔΑΠ (-1,42%).

Στο -1,06% έκλεισε η ΕΕΕ ενώ με κέρδη ξεχώρισαν μόνο ο ΟΠΑΠ στο 0,78% και η ΜΟΗ στο 1,41% και τα 18,70 ευρώ πλέον.