Σε ήπια κέρδη κατάφεραν να το «γυρίσουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, διαγράφοντας απώλειες που σημειώθηκαν νωρίτερα, ενώ οι συνεδριάσεις της ημέρας χαρακτηρίστηκαν από μεταβλητότητα.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται οι εξελίξεις για την πορεία της οικονομίας, εν μέσω ανησυχιών για τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σχετικά με το ύψος των βασικών τους επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή στις χώρες του ευρώ. Ακόμα, τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στη Βρετανία ενισχύουν τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής της πολιτικής ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία.

Σημειώνεται πως οι αγορές ανησυχούν για το ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών «σπρώχνουν» την οικονομία προς ύφεση, λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι της Γερμανίας αναμένουν ήπια ύφεση στη χώρα για το τρέχον έτος.

«Λάδι στη φωτιά» της ανησυχίας ρίχνουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, με το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου να «τρέχει» με ρυθμό 3% για το 2022, ένα από τους χαμηλότερους των τελευταίων δεκαετιών.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,31% στις 456,04 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,42% στις 4.174 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,09% στις 7.853 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,33% στις 15.184 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 7.077 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,30% στις 25.980 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,17% στις 8.886 μονάδες.

Μάκρο

Ραγδαία αύξηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία, φτάνοντας στις 16,9 μονάδες για τον Ιανουάριο το 2023 έναντι -23,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στΙς -15,5 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης κινείται σε θετικό έδαφος μετά από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα και υπογραμμίζοντας το πρόβλημα των υψηλών τιμών που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), ο πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,6%, όπως στην αρχική μέτρηση της Destatis και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η κεφαλαιοποίηση της Luis Vuitton έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό και σε αξία άνω των 400 δισ. ευρώ στην αγορά της Γαλλίας.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις οχημάτων της Renault για το σύνολο του 2022, με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να επηρεάζεται αρνητικά από το προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι συνολικές παραδόσεις οχημάτων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,47 εκατ. για το περασμένο έτος, μειωμένες κατά 9,4% σε σχέση με τις παραδόσεις του 2021. Πρόκειται για την 4η συνεχόμενη χρονιά ετήσιας πτώσης για τις παραδόσεις οχημάτων της Renault.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Hugo Boss για το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γερμανική αλυσίδα ένδυσης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας, τα έσοδα από πωλήσεις έφτασαν τα 3,65 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 31% σε σχέση με το 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 3,62 δισ. ευρώ.