Ο στόχος των 1.000 μονάδων δεν φαντάζει πλέον μακρινός για το Χρηματιστήριο, υπεραποδίδοντας εκ νέου έναντι των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και της Wall Street.

Η αγορά κατάφερε σήμερα να φτάσει σε υψηλά 9 ετών σχεδόν, με τους long να δείχνουν από την έναρξη της συνεδρίασης τις διαθέσεις τους. Η διόρθωση της Πέμπτης έδωσε το έναυσμα σε επενδυτές και χαρτοφυλάκια που δεν είχαν καταφέρει να «επιβιβαστούν σε κάποιο από τα βαγόνια» της ισχυρής ανοδική κίνησης, να μπουν τώρα.

Πέραν τούτου, οι ταλαντωτές που είχαν μπει σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα «πήραν ανάσα», ώστε η αγορά να κινηθεί πιο στέρεα προς τις 1.000 μονάδες και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν είναι ιδιαίτερα θετικό με αναλυτές να κροούν των κώδωνα του κινδύνου αλλά τους εγχώριους επενδυτές να συνεχίζουν σε εντελώς διαφορετική και επιθετική κατεύθυνση.

Από την άλλη, η Eurobank Equities επανέλαβε τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, με την επιφύλαξη ότι βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς σε διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα, ειδικά εν όψει του γεγονότος «βασικού κινδύνου» για την Ελλάδα το 2023, δηλαδή τις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μέσα σε αυτό το διάστημα, μετατοπίζει την προτίμησή της στην Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ θεμελιωδών μεγεθών και αποτίμησης, ειδικά καθώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα προπολεμικά της επίπεδα, έχοντας υποαποδώσει σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού.

Κατά συνέπεια, η Xρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες και πιο συγκεκριμένα στα 1,63 ευρώ για την Alpha Bank από 1,5 ευρώ προηγουμένως, στα 5,01 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 4,58 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,47 ευρώ από 2,02 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ένας εκ των ισχυρότερων αμερικανικών οίκων, η JP Morgan, συντόνισε, προσκάλεσε και έφερε στην Ελλάδα πελάτες της από τις Fidelity (υπό διαχείριση κεφάλαια σε μετοχές ύψους 1,99 τρισ. δολαρίων), T. Rowe Price (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 712 δισ. δολαρίων σε αγορές μετοχών), Balyasny (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 15,7 δισ. δολαρίων) και Hermes (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 624 δισ. δολαρίων), πραγματοποιώντας συναντήσεις τόσο με τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και με κυβερνητικούς παράγοντες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, διαρκείς ήταν οι εισροές στους τίτλους των τραπεζικών μετοχών, με στόχο να ψαλιδίσουν τα υψηλά discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και στη βάση της επαναφοράς της διανομής μερισμάτων. Την ίδια στιγμή η ευρύτερη ανοδική τάση που πνέει στο ΧΑ βοηθά όλες τις μετοχές να ανέβουν, ακόμη και αυτές που μπορεί να προβληματίζουν σε άλλα επίπεδα, όπως της Attica Bank που κατέγραψε νέο ράλι σήμερα της τάξεως του 29,92% φτάνοντας στα 0,1702 ευρώ.

Ευρύτερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,92% στις 997,81 μονάδες με τον τζίρο στα 129,33 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,87% στις 2.420,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε φτάνοντας πλέον στις 747,90 μονάδες, με κέρδη 3,15%.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 2,94% στα 1,19 ευρώ και με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια, η ΕΤΕ κατέγραψε κέρδη 3,72% στα 4,263 ευρώ, με όγκο 1,58 εκατ. τεμάχια, ενώ η Eurobank έκλεισε με κέρδη 2,08% στα 1,20 ευρώ με όγκο διακίνησης 3,628 τεμάχια. Νέο ράλι για την Πειραιώς με κέρδη 4,91% στα 1,8055 ευρώ και όγκο της τάξεως των 6,13 εκατ. τεμαχίων.

Μπάσιμο παντού από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο, καθώς η ΔΕΗ (4,93%), η ΑΒΑΞ (7,74%), η Μυτιληναίος (2,27%), η Αegean (2,2%), η ElvalHalcor (3,53%) έδειξαν να ακολουθούν κατά πόδας τις τράπεζες δίνοντας ρυθμό.

Από την άλλη διορθωτικές κινήσεις και κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε σε Ελλάκτωρ, Jumbo, Entersoft, και ΚΡΙ ΚΡΙ.