Συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά τους φόβους που προκλήθηκαν τόσο από την πτώση της SVB και της Signature Bank αλλά και την ιστορικό deal απορρόφησης της Credit Suisse από τη UBS.

Η πιο αισιόδοξη διάθεση των διαχειριστών αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων, στις τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν την καλύτερη επίδοσή τους μέχρι στιγμής για εφέτος, με το δείκτη μεταβλητότητας VIX να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τρέχουσας κρίσης και τον S&P 500 να κλείνει υψηλότερα από το επίπεδό του στις 8 Μαρτίου πριν εμφανιστούν οι ανησυχίες για τη SVB. Διαπιστώθηκε επίσης μια ακόμη ημέρα ιστορικών κινήσεων στις αγορές ομολόγων, με το Bund διετούς διάρκειας να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008, κατά +25,6 μονάδες βάσης.

Αυτό το πιο θετικό κλίμα στην αγορά οδήγησε σε μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η Fed θα ακολουθήσει με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα.

Στα εγχώρια, ισχυρό σήμα έστειλαν τόσο η Moody's όσο και η DBRS για την πορεία των ελληνικών τραπεζών στη βάση της τρέχουσας κρίσης (SVB, Credit Suisse).

Συγκεκριμένα, η υψηλή πιστωτική ανάπτυξη, τα επιτόκια, η περαιτέρω εκκαθάριση των ισολογισμών και η αύξηση των καταθέσεων είναι, σύμφωνα με την Moody’s, τα σημεία-κλειδιά για τα ισχυρά κέρδη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών για το έτος 2022.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά στην τελευταία έκθεση του πως οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας Alpha Bank, (Ba2/Ba3 Stable, b1), Eurobank (Ba2/Ba3 Positive, b1), Εθνική Τράπεζα (Ba2/Ba3 Positive, b1) και Τράπεζα Πειραιώς (Βa3/Β1 Stable, b2), κατάφεραν να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και αναμένονται περισσότερες βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Επιπλέον, η DBRS θεωρεί ότι είναι απίθανο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, δεδομένων των καταθέσεων λιανικής και των επαρκών επιπέδων ρευστότητας.

Στο ταμπλό του ΧΑ, o Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,48% στις 1.054 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να γυρίζει σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος με πτώση 0,02% στις 790,85 μονάδες.

Άνοδο καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank στο 1,16% με την Πειραιώς στο 0,05%, ενώ οριακά χαμηλότερα στο -0,02% βρίσκεται η ΕΤΕ και στο -1,12% η Eurobank.

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Coca Cola στο 1,85% και στα 24,77 ευρώ, με την Ελλάκτωρ στο 3,32% και τη Μυτιληναίος στο 0,96%.

Ανοδικά κινούνται Aegean, Titan, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Ήπια άνοδος για Μυτιληναίος, ενώ υψηλότερα κινούνται ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.