Κάποιοι,στο φόντο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία «θυμήθηκαν» ξανά το Διεθνές Δίκαιο και διεθνείς κανονισμούς! Αυτοί οι «κάποιοι» εμπίπτουν στην έννοια που εκπέμπει η λαϊκή ρήση: είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα! Ας πάρουμε μόνο το θέμα του αθλητισμού.

Του Δημήτρη Λιάτσου, διεθνολόγου, διδάκτωρα Φιλοσοφίας

Πολλοί στον κόσμο βαυκαλίζονται να αποκαλούν την αρχαία Ελλάδα «πατρίδα του Ολυμπιακού πνεύματος», κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται η αφή της φλόγας στην αρχαία Ολυμπία… Ταξιδεύει σε δεκάδες χώρες μέχρι να φτάσει στον προορισμό της. Διακηρύξεις περί «συναδέλφωσης» των λαών, περί αθλητισμού εκτός πολιτικής,  δίνουν και παίρνουν. Πλην όμως, το πνεύμα του ολυμπισμού στην πράξη, μπαίνει στη… γωνία! 

Η χρησιμοποίηση του αθλητισμού, ακριβώς όπως και κάθε άλλης διεθνούς δραστηριότητας, εμπίπτει στα πλοκάμια αυστηρά δομημένων, κλειστών κλαμπς που λειτουργούν μόνο με βάση τα στενά ιδιωτικά τους συμφέροντα. Μια συνέχιση της κατάστασης που επέβαλλαν οι μασονικές στοές μεσαιωνικού τύπου.

  • Συνομοσπονδίες μεγάλων αθλητικών ομοσπονδιών αποτελούν κλειστά κυκλώματα με συγκεκριμένα συμφέροντα χωρίς ίχνος δημοκρατικών διαδικασιών, εξηγεί ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καρβουνιαρίδης, ειδικευμένος πάνω στο αθλητικό Δίκαιο. 

Όλος ο κόσμος είδε ότι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, (IRC), με αστραπιαία ταχύτητα πήρε απόφαση να αποκλείσει τη ρωσική παραολυμπιακή ομάδα από τους χειμερινούς αγώνες του Πεκίνου, λόγω της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία! 

Και όμως, λίγες μέρες αργότερα, οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού με βόμβες διασποράς και δεκάδες νεκρούς στο Ντονιέτσκ και άλλες πόλεις του Ντονμπάς, δεν «συγκίνησε» τη ΔΟΕ ώστε να αποκλείσει την ομάδα της Ουκρανίας… 

  • Για τα κλειστά κυκλώματα που κυριαρχούν στον αθλητισμό ο πόλεμος είναι μια «εύκολη» προσέγγιση για λήψη απόφασης αποκλεισμού, λέει ο Κ. Καρβουνιαρίδης. Είναι τόσο εύκολη όσο και…σκανδαλώδης. Διότι, αναρωτιέται κανείς  με βάση ποιο άρθρο του καταστατικού της η ΔΟΕ ή όποια άλλη Συνομοσπονδία αποφασίζει αποκλεισμό; Που είναι εδώ η νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης; Πρόκειται για σαφή παραβίαση καταστατικού αλλά ποιος θα ελέγξει; Δε λογοδοτούν σε κανέναν…

Η ΔΟΕ π.χ. δεν έδειξε ευαισθησία ούτε κινητοποιήθηκε όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επί σειρά ετών και στη διάρκεια αρκετών ολυμπιακών κύκλων, βομβάρδιζαν το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη κ.α.     Καμμία καταγγελία, κανένας αποκλεισμός. Οποία κυριαρχία της πολιτικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών! 

Σοβαροί αθλητικοί παράγοντες και αναλυτές, άλλοι ανοικτά άλλοι of the record(!), αναγνωρίζουν ότι το σύνολο τέτοιων σκανδαλωδών αποφάσεων που καταστρατηγούν ακόμα και τα καταστατικά των Ομοσπονδιών, είναι καθαρά πολιτικές! 

  • Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, απέκλεισαν η μεν πρώτη τη ρωσική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η δε δεύτερη τις ρωσικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μα, και οι δυο αυτές είναι Συνομοσπονδίες με μέλη τις ομοσπονδίες των χωρών-μελών τους, άρα και της Ρωσίας. Με ποιο νομικό έρεισμα τους απέκλεισαν; Δεν υπάρχει τέτοιο. Οι αποφάσεις νομικά είναι αστήρικτες άρα παράνομες. Δηλαδή, είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις, εκτιμά ο συνομιλητής μας, ειδικός πάνω στο αθλητικό Δίκαιο! 

Τα καταστατικά, λοιπόν, υπάρχουν για να τα επικαλούνται για λόγους φαινομενικής «δημοκρατικότητας» ενώ στην ουσία οι αποφάσεις λαμβάνονται από κλειστές λέσχες που περνάνε μέσα από την εκάστοτε αποκαλούμενη «εκτελεστική επιτροπή»! Με άλλα λόγια, Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει… 

 ΗΠΑ, γερασμένη μονοκρατορία…

Οι ΗΠΑ στην κορύφωση της μονοκρατορίας τους, έθεσαν εαυτόν υπεράνω νόμων και Διεθνούς Δικαίου. Επέβαλλαν την αντίληψη πως για τις ίδιες και τους στόχους πρωτιάς τους επί παντός επιστητού δεν χρειάζεται αναμέτρηση επί ίσοις όροις αλλά ο έλεγχος των αντίστοιχων οργάνων των αθλητικών διοργανώσεων. Απτό παράδειγμα η διαβόητη WADA! Εδώ και μια δεκαετία αυτοανακυρήχθηκε σε τιμωρό κάθε ρώσου-ρωσίδας πρωταθλητή. Η πρόσφατη περίπτωση της 15χρονης Καμίλας Βαλίεβα και ο χειρισμός ενός ανθρώπου που λόγω ηλικίας υποτίθεται πως προστατεύεται από τους κανονισμούς, μόνο με αθλητικό… κανιβαλισμό μπορεί να συγκριθεί! 

Και όμως η WADA, έχει αποδεχτεί το «κεκτημένο» (από ποιον άραγε;), πως η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ ποτέ και από κανένα δεν ελέγχεται για ντόπινγκ, απλά δε δίνει δείγματα σε κανέναν! 

Οι πρόσφατες αστραπιαίες αποφάσεις αποκλεισμού κάθε τι ρωσικού από αθλητικές διοργανώσεις με βάση τον… ετσιθελισμό μεσαιωνικού τύπου από τις «εκτελεστικές επιτροπές», τσακίζουν το κύρος του ολυμπισμού, του αθλητισμού γενικότερα και προκαλούν την οργή έναντι των αθλητικοπατέρων της Δύσης! Υπάρχουν και κάποιοι που επιδιώκουν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του Ολυμπιακού πνεύματος και αντιδρούν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των τελευταίων προκλητικών, κατάφωρων αδικιών σε βάρος των Ρώσων αθλητών, αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νορβηγίας, Ε. Βάττερνταλ… 

Στη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό πνεύμα, υπάρχει κάποια αντίδραση για τον τρόπο που αυτό χρησιμοποιείται από τους ισχυρούς μας συμμάχους;  

Δημήτρης Λιάτσος διεθνολόγος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας.